Rusia, islamul si imperiile: Credinta in oportunitate

Duminica, 25 Ianuarie 2015, ora 20:26
8355 citiri
Rusia, islamul si imperiile: Credinta in oportunitate
Foto: Muslims Today

Presedintele rus Vladimir Putin are multi admiratori pe partea de extrema dreapta a blogosferei anglofone, care il crediteaza cu o puternica antipatie fata de islam.

Spre exemplu, liderul de la Kremlin ar fi spus, dispretuitor: daca oamenii "prefera legea saria, atunci ii sfatuim sa sa mearga in alte locuri, unde este legea de stat". De fapt, citatul este apocrif si ar fi fost un lucru ciudat de spus, Vladimir Putin fiind mai pragmatic de atat, potrivit unui articol de pe blogul The Economist si semnat B.C.

Saria este practicata viguros pe pamantul rus, in Cecenia, unde sute de mii de oameni au iesit pe strada in aceasta saptamana, manifestand impotriva desenelor din revista Charlie Hebdo, instigati de liderul prorus al teritoriului, Ramzan Kadirov.

Manifestatii impotriva Charlie Hebdo si in Rusia: Sute de mii de protestatari

Cei care il vad pe Putin drept un far al islamofobiei ar putea fi surprinsi de lucrurile pe care de fapt le-a spus acesta. De exemplu, a vorbit despre lucrurile comune dintre propria religie, ortodoxia rusa, si islam.

"Unii analisti ai crestinismului spun ca ortodoxia este in multe privinte mai aproape de islam decat de catolici", a declarat odata presedintele rus, subliniind ca nu poate judeca problema el insusi. Da, acestea au fost de fapt cuvintele lui exacte. Ar fi fost de ajuns de controversat daca ar fi spus doar ca ortodoxia si islamul sunt mai apropiate (sau mai putin indepartate) decat catolicismul si islamul, insa este clar ca face o afirmatie chiar si mai indrazneata.

Razboiul contra islamismului radical

Asa cum Vladimir Putin recunoaste deschis, nu este un teolog. Se simte mai confortabil cand plaseaza islamul pe intinderea larga a istoriei imperiale. In luna octombrie 2013, a efectuat o calatorie rezonanta in orasul Ufa, din centrul Rusiei, un bastion musulman. Evenimentul a coincis cu sarbatorirea a 225 ani de la infiintarea de catre imparateasa Ecaterina cea Mare a unei autoritati spirituale musulmane al carei rol era de a fi ghid al credinciosilor si de a le garanta loialitate catre Rusia.

"Islamul este un element remarcabil al compozitiei culturale a Rusiei, o parte integrala, organica, a istoriei noastre", a spus Putin atunci. Insa cuvintele lui exacte nu conteaza atat de mult, ocazia in sine fiind un semnal ca Rusia se vede azi drept un succesor mandru al taramului imperial care a cooptat mai degraba decat a convertit comunitatile religioase asezate in calea sa. Asemenea tarilor, Rusia de azi nu vede nicio contradictie in combaterea anumitor forme de islamism in Caucaz si consolidarea credintei lor, in schimbul garantiei loialitatii, in alte parti ale dominionului.

Obama, discurs privind Starea Natiunii: Despre Statul Islamic, Cuba si Rusia (Video)

Si inca de pe vremea Ecaterinei a II-a a Rusiei, multe puteri imperiale si-au facut calcule similare. In timpul expeditiei sale in Egipt, imparatul Napoleon si-a accentuat admiratia pentru Mahomed si au fost dezbateri pe ideea daca de fapt s-a convertit la islam.

Marea Britanie si sensibilitatile religioase ale musulmanilor

Atunci cand Marea Britanie era la apogeul puterii sale imperiale, a tinut de asemenea atent seama de sentimentele musulmanilor sai. Dupa teribila greseala in urma careia a generat o revolta in India, in 1857, ofensandu-i atat pe musulmani, cat si pe hindusi, tara a devenit treptat mai sofisticata in abordarea sensibilitatilor religioase.

Desi n-a fost intotdeauna factorul decisiv, reactia probabila a musulmanilor a fost intotdeauna luata in considerare atunci cand Marea Britanie si-a cantarit optiunile strategice. La apusul imperiului sau, Marea Britanie devenise destul de priceputa in ce priveste diplomatia intra-musulmana. Infiintarea tronului saudit, al carui ocupant tocmai s-a schimbat, dupa moartea regelui Abdullah, se datoreaza in mare parte Marii Britanii.

A murit regele Arabiei Saudite

Revenind la discursul lui Putin din Ufa, acesta a spus ca Rusia este cu mult in fata rivalilor sai europeni in ce priveste stabilirea unui model de coexistenta intre religii. Intr-un fel, acest lucru este adevarat. Insa coexistenta sub un regim comun, imperial - unul care pedepseste "blasfemiatorii" de toate felurile, inclusiv pe cei care contesta regimul insusi, si comploteza cu autoritatile religioase pentru a mentine un control social - este diferit de modelul liberal al coexistentei, unde nicio religie nu este protejata si fiecare trebuie sa-si sustina intr-o piata deschisa a ideilor.

Dupa atacurile teroriste de la Paris, multe tari isi vor tine prelegeri una alteia despre cum sa administreze coexistenta intre culturi si religii. Punerea tuturor credintelor si etniilor sub aceeasi mana de fier si cooptarea elitelor lor este un mod de a o face, iar aceasta abordare va avea intotdeauna sustinatorii sai. Asa au functionat imperiile traditionale, iar ceva asemanator a fost facut si de comunistii sovietici.

Stabilirea unui spatiu democratic unde toate opiniile sunt respectate, bazandu-se pe un consens profund al valorii libertatii de exprimare, este un drum mai greu si mai lung, insa o mai buna garantie a pacii. Si oricare ar fi convingerile religioase ale fiecaruia, este mai frumos sa traiesti in locuri in care blasfemiatorii nu sunt biciuiti.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#Rusia islam, #Rusia credinta musulmani, #raspandire imperii musulmani, #imperii religie musulmani , #musulmani