Cum luptam cu Statul Islamic, altfel decat cu armele

Luni, 02 Mai 2016, ora 16:24
5369 citiri
Cum luptam cu Statul Islamic, altfel decat cu armele
Foto: Arhiva Hepta.ro

Este tentant si intuitiv sa facem o legatura intre numarul de luptatori care pleaca dintr-o anumita tara la Statului Islamic si saracia si inegalitatile din statul de origine.

"Cu cat sunt mai disperati si saraci oamenii, cu atat creste probabilitatea sa se alature unei grupari teroriste, nu?", intreaba Leonid Bershidsky, scriitor din Berlin si editorialist Bloomberg, intr-un articol publicat pe site-ul Bangkok Post.

"Gresit", raspunde tot el, precizand ca studiile recente arata ca este mult mai probabil ca motivele pentru succesul Statului Islamic in recrutare sa fie culturale.

Cum a patruns Statul Islamic in Europa: Ziua in care a inceput totul

Cum recruteaza Statul Islamic medici si ingineri din Occident

Organizatia jihadista are intre 20.000 si 30.000 de luptatori straini in Siria si Irak. Multi dintre acesti radicali provin din natiuni musulmane: doar Tunisia este responsabila pentru 6.000 dintre ei, potrivit datelor Soufan Group.

Economistul Thomas Piketty a legat fenomenul de diferentele foarte mari de venituri din tarile Orientului Mijlociu, spunand ca Occidentul a agravat situatia pentru ca le-a permis seicilor sa se imbogateasca din petrol si sa nu isi imparta averea cu nimeni.

Piketty a mai precizat ca politicile de austeritate din timpul crizei financiare din 2008 au dus la cresterea ratelor somajului din Occident, precum si a "egoismului national". Asta i-a facut pe imigranti sa nu se simta bineveniti in tari precum Franta, cel mai mare furnizor occidental de luptatori straini pentru Statul Islamic.

Teoria nu se potriveste cu realitatea

Doi specialisti, Efraim Benmelech de la o universitate din Chicago si Esteban Klor de la o universitate din Ierusalim, au vrut sa verifice ipoteza lui Piketty, asa ca au confruntat teoria cu statisticile, insa datele nu s-au potrivit.

De ce se alatura oamenii Statului Islamic? Cum au raspuns luptatorii cand au fost intrebati

Au cautat corelatii dintre numarul de recruti ISIL si indicatorii sociali, politici si economici ale anumitor tari si au descoperit ca propaganda teroristilor are mai mult succes in tarile mai bogate, nu in cele mai sarace. Altfel, tari precum Austria si Suedia nu s-ar afla in primele 20 de tari care furnizeaza luptatori organizatiei jihadiste.

Benmelech si Klor au sugerat o explicatie diferita pentru succesul Statului Islamic in recrutare: acesta este direct legat de omogenitatea dintr-o societate. Cu cat o societate este mai putin diversificata din punct de vedere etnic, cu atat creste probabilitatea ca imigranti sau musulmani din a doua sau a treia generatie sa devina radicali.

Statul Islamic: De ce sunt atrasi tinerii de extremismul violent

"Cu cat este mai omogena o tara gazda, cu atat le este mai dificil imigrantilor musulmani din Orientul Mijlociu sa asimileze. Dupa cum arata alte cercetari, izolarea ii determina pe unii dintre ei sa devina radicali", au scris cei doi economisti din SUA si Israel, despre statele occidentale.

Probleme de integrare

Cu alte cuvinte, oamenii nu se alatura Statului Islamic pentru ca tarile lor sunt sarace sau pentru ca masurile de austeritate adancesc presiunile pe grupurile straine. Fac asta atunci cand o societate prospera nu reuseste sa ii integreze, ca sa se bucure si ei de bunastarea tarii respective.

Indignarea si sentimentul ca sunt lasati in urma par a fi o motivatie mult mai puternica pentru recruti decat dificultatile financiare. "In aproape toate cazurile, suspectii se simt exclusi din societate sau cred ca nu au reusit sa se ridice la asteptari", se arata intr-un studiu din 2015 al Comisiei de Securitate Interna din cadrul Congresului SUA.

Portret de jihadist: Cine sunt cei care se alatura Statului Islamic

Cercetarea lui Benmelech si Klor ar putea veni in favoarea celor care sustin ca imigrantii musulmani nu se integreaza cu adevarat in societatile care ii gazduiesc. Economistii arata ca, in natiunile non-musulmane, probabilitatea ca oamenii sa se alature Statului Islamic este proportionala cu populatia musulmana din tara respectiva.

Pe langa toate acestea, fiecare stat european raporteaza o rata mai mare a somajului si venituri mai mici in randul imigrantilor musulmani decat in randul populatiei generale sau chiar al celorlalte minoritati.

Este usor sa spui ca un anumit grup nu poate fi integrat, sustine autorul. Totusi, continua el, este clar ca unele tari au mai mult succes decat altele in incercarea de a-i face pe musulmani sa se simta ca acasa.

Povestea unui neamt recrutat de Statul Islamic: Prefer inchisoare in Germania decat "libertate" in Siria

Finlanda, Irlanda, Belgia, Suedia si Austria se numara printre tarile cu cel mai mare numar de recruti din randul comunitatilor musulmane. Nici Danemarca si Norvegia nu sunt prea departe.

Aceste tari sunt dezvoltate economic si cultural, sunt echitabile cand vine vorba de venituri si se numara printre cele mai fericite natiuni din lume. Totusi, riscul este mai mare ca musulmanii sa se radicalizeze decat, sa spunem, in Statele Unite sau Canada.

Imigrantilor le este greu sa se integreze in societatile puternic omogenizate, cum sunt cele scandinave. Se simt de parca s-ar da cu capul de un perete invizibil...pana cand se opresc si, in unele cazuri, pun mana pe o arma.

Cursa pana la moarte: Totul despre reteaua sofisticata a Statului Islamic in Europa

Tarile in care imigratia este un fenomen obisnuit au mai putin radicali in interiorul comunitatii musulmane. Se intampla in cazul statelor care au culturi mediteraneene, oarecum mai apropiate de cea a Orientului Mijlociu, cum ar fi Italia si Spania.

Problema luptatorilor straini atrasi de ISIL nu poate fi rezolvata prin masuri suplimentare de securitate sau schimbari ale politicilor guvernamentale. Ar putea dura decenii pentru unele tari sa devina ma receptive la diversitate.

Dar cert este ca eforturile trebuie indreptate spre integrare. Este un proces complex si nu e usor de monitorizat sau explicat prin cifre, dar este mai logic ca problema sa fie studiata in profunzime decat sa se dea vina pe dificultatile economice sau pe cultura musulmana pentru radicalizare, conchide autorul.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#recruti Europa Statul Islamic, #tineri Europa Statul Islamic , #musulmani
Comentarii
S
Stan
rank 1
Mda, astia sunt noii "Oropsiti ai vietii", doar ca in loc de...
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5