A doua zi la summit-ul NATO: 4 miliarde de dolari si instructie militara pentru Afganistan

Sambata, 09 Iulie 2016, ora 11:51
2001 citiri
A doua zi la summit-ul NATO: 4 miliarde de dolari si instructie militara pentru Afganistan
Foto: Facebook/NATO

Liderii NATO au decis, sambata, sa prelungeasca sprijinul acordat Afganistanului, oferindu-se sa continue antrenamentul militar si asistenta financiara acestei tari afectate de conflict.

"Suntem hotarati sa ajutam fortele afgane sa-si securizeze tara si sa se asigure ca ea nu va mai deveni niciodata un refugiu pentru terorismul international", declarase secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, in cursul saptamanii, inainte ca liderii Aliantei sa se reuneasca vineri la Varsovia pentru un summit de doua zile.

Alianta militara occidentala urmeaza sa-si extinda valabilitatea propriei rezolutii pentru Misiunea de sprijin, care formeaza si consiliaza fortele de securitate afgane, pana la sfarsitul anului 2017, relateaza DPA.

Mai multe natiuni participante intentionasera initial sa-si scurteze prezenta in Afganistan in acest an. Dar continuarea actiunilor violente ale talibanilor le-a determinat sa-si reevalueze planul, mai ales dupa ce insurgentii au ocupat si au administrat temporar capitala provinciei Kunduz anul trecut.

Presedintele american Barack Obama a anuntat, miercuri, ca tara sa va lasa 8.400 de soldati in Afganistan in anul viitor, ceea ce incetineste retragerea planificata. El si-a motivat decizia prin situatia "precara" a securitatii in tara.

Circa 13.000 de soldati din 39 de tari participa in prezent la operatiunea Soutien Resolute, dintre care aproape 1.000 provin din Germania.

Conducatorii NATO mai intentioneaza sa continue finantarea fortelor de securitate afgane pana la sfarsitul anului 2020, la nivelul a 4 miliarde de dolari anual.

Afla concluziile primei zile de summit NATO dintr-o corespondenta Ziare.com de la Varsovia

Iata programul celei de a doua zile la summit-ul NATO

Tot sambata liderii NATO vor decide asupra cresterii sprijinului acordat coalitiei conduse de SUA care lupta impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic, in special prin desfasurarea unor avioane de supraveghere ale NATO deasupra Siriei si revenirea instructorilor militari ai NATO in Irak.

Conducatorii Aliantei vor examina, de asemenea, cooperarea cu Uniunea Europeana in lupta impotriva traficului de migranti in Marea Mediterana si vor avea convorbiri cu presedintele ucrainean Petro Porosenko.

Acesta urmeaza sa aiba o intalnire separata in care va aborda criza din tara sa cu presedintele american Barack Obama, cancelarul german Angela Merkel, presedintele francez Francois Hollande, premierul britanic demisionar David Cameron si premierul italian Matteo Renzi dupa terminarea summit-ului de la Varsovia.

Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul susținut de PNL și PSD în lupta pentru Primăria Capitalei, deține mai multe bunuri decât cele care apar în declarația de avere, însă acestea sunt...
#bani militari NATO Afganistan , #NATO
Comentarii