Americanii au venit si au de gand sa ramana

Vineri, 13 Ianuarie 2017, ora 18:20
11800 citiri
Americanii au venit si au de gand sa ramana
Foto: Facebook/US Army

S-a discutat timp de proape 20 de ani, acum se intampla: soldatii americani vin pentru o perioada mai lunga in Polonia, cei germani si britanici se duc in statele baltice.

La acest sfarsit de saptamana, in Polonia va fi zi de sarbatoare: In Piata Pilsudski din Varsovia, in piata centrala din Cracovia si in multe alte orase, sosirea trupelor americane este sarbatorita solemn, cu fanfara militara, cu o expozitie de armament si cu un meniu ostasesc.

O zi istorica: populatia Poloniei saluta cu o larga majoritate intrarea trupelor straine, la fel cum a facut-o o singura data in istoria zbuciumata a tarii, cu mai mult de 200 de ani in urma, cand au venit soldatii lui Napoleon.

De data aceasta, in Polonia au venit americanii. Ideea de a inlocui bazele americane din Germania (cu inca 36.000 de soldati) cu noi baze in Europa de Est a fost, intr-adevar, discutata in mod repetat. Germania nu mai avea nevoie, dupa caderea blocului estic, de protectie suplimentara, care era si foarte costisitoare.

Dar multi ani la rand nu sa intamplat nimic. Pana in 2014, cand a inceput agresiunea Rusiei contra Ucrainei. La acea vreme, ministrul polonez de Externe de atunci, Radoslaw Sikorski, a cerut "doua brigazi" pentru a proteja mai bine Polonia.

Ceea ce vine acum este o brigada: aproximativ 3.500 de soldati din Colorado, cu 87 de tancuri si 400 jeep-uri "Humvee". Actiunea se numeste "Resolve Atlantic".

Soldatii vor fi intampinati solemn si in orasul Zagan din Silezia, unde vor ramane stationati in mare parte. Dupa noua luni, ei vor fi inlocuiti cu forte noi, prin rotatie. Fiecare "schimb" va participa si la exercitii in alte tari din regiune, printre care si in Romania.

Dupa prabusirea Uniunii Sovietice, NATO a promis Moscovei ca nu va trimite mari unitati permanente de lupta la est de Germania, atat timp cat situatia de securitate va ramane stabila. Rotatia de acum, cu exercitii constante, e un "truc", prin care pot fi stationate trupe si echipament militar in regiune, dar nu si "permanent".

Cu toate acestea, Moscova a protestat impotriva acestei practici, desi Rusia a organizat in mod agresiv exercitii cu zeci de mii de soldati la granita sa de vest sau in tara vecina, Belarus, inca din 2007. De asemenea, armata rusa a simulat, in timpul unor manevre, atacuri asupra Varsoviei sau a Republicii Estonia.

Brigada americana este un suport special din partea SUA in favoarea aliatilor. La aceasta se va adauga, in scurt timp, operatiunea "Enhanced Forward Presence" (EFP). In acest cadru, cate un batalion multinational va fi amplasat in tarile membre NATO Polonia, Lituania, Letonia si Estonia. Deja pe 19 ianuarie va avea loc o ceremonie festiva in Bavaria pentru cei 500 de militari germani care pleaca in Lituania.

Germania conduce batalionul multinational din Lituania, la care vor mai participa alti 500 de soldati din mai multe tari. In Estonia, conducerea va fi preluata de britanici, in Letonia de canadieni. In Polonia, in aprilie vor sosi trupe suplimentare americane, SUA preluand conducerea batalionului gazduit in nord-estul tarii. Acolo se afla zona vulnerabila de granita Suwalki, la doar 60 de kilometri de regiunea rusa Kaliningrad si de Belarus.

Expertii militari avertizeaza asupra pericolului existent: in cazul in care Rusia ar incepe o actiune conventionala sau "hibrid" impotriva unui stat baltic, ar putea taia cu usurinta coridorul de aprovizionare al trupelor NATO in zona Suwalki. Balticii sunt considerati cei mai expusi riscului unui posibil atac, chiar daca si-au intarit considerabil armatele lor mici.

Decizia cu privire la EFP a fost cea mai importanta hotarare a summit-ului NATO de la Varsovia, in iulie 2016. Dupa alegerile din SUA exista insa temeri: in ce masura noul presedinte Donald Trump va avea aceeasi preocupare pentru regiune si va continua pe linia predecesorului sau Barack Obama. Sau daca nu cumva se gandeste la un "nou Yalta", prin care ar dori sa se implice la impartirea lumii cu Moscova, ca in 1945, in sfere de influenta clar definite.

In acest caz, ar putea sa opreasca intr-o buna zi stationarea prin rotatie a trupelor americane in Europa de Est. Trump a declarat in repetate randuri ca SUA nu ar mai trebui sa apere tarile care nu-si indeplinesc obligatiile financiare in cadrul NATO.

Mass-media de stat ruseasca a criticat stationarea fortelor NATO drept "desfasurare agresiva". Dar unitatile care sunt acum amplasate de la Marea Baltica pana in Romania, pentru a garanta securitatea in regiune, sunt mult mai mici decat trupele aliate care au protejat, pana in 1989, Berlinul de Vest.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#americani baze Polonia, #americani est Europa Rusia, #trupe SUA rotatie est Europa Rusia, #americani Polonia Rusia , #NATO