Amiral NATO: Cand Rusia ameninta, datoria Aliantei este sa apere Romania

Vineri, 08 Mai 2015, ora 09:14
5814 citiri
Amiral NATO: Cand Rusia ameninta, datoria Aliantei este sa apere Romania
Foto: Digi 24 TV

Amiralul american Mark Ferguson a comentat amenintarile Rusiei indreptate catre mai multe tari, inclusiv Romania, subliniind ca este de datoria NATO sa apere aceste state.

"Referitor la aceste amenintari indreptate impotriva mai multor tari - inclusiv Romania - consider ca este datoria Aliantei de a apara aceste tari. Noi sustinem Romania din acest punct de vedere", a declarat comandantul NATO pentru Digi 24.

NATO reactioneaza prompt dupa amenintarile Rusiei: Vom apara Romania!

Ferguson anuntase la inceputul acestei saptamani ca alianta isi va muta pentru o scurta perioada un centru de comanda comun in Romania, NATO continuand sa-si perfectioneze abilitatea de a reactiona la miscarile Rusiei in Ucraina si la alte provocari privind securitatea.

Amiralul american Mark E. Ferguson III, comandant al bazei NATO din orasul italian Napoli, a spus marti ca centrul de comanda va fi relocat in poligonul de la Cincu, in judetul Brasov, nu departe de orasul Fagaras.

Centru de comanda NATO, mutat in Romania

"Comandamentul meu a primit aprobarea de a fi dislocat luna viitoare in Romania, mai exact la poligonul de la Cincu. Este vorba despre un scenariu, un exercitiu de aparare colectiva. Avem aproximativ o mie de soldati care vor participa la acest exercitiu, soldati din 21 de tari.

Acest exercitiu a fost planificat si organizat in ultimii doi ani. Am luat decizia de a desfasura in Romania, anul trecut, adica acum aproape un an, si este in concordanta cu liniile trasate la summit-ul de la Lisabona (din 2010 - n.red.) si anume Comandamentul Aliat Intrunit al NATO sa poata fi dislocat cu usurinta si sa fie capabil sa se mute rapid impreuna cu centrul de comanda pentru a actiona daca situatia o va cere pentru apararea Aliantei", a declarat amiralul american, in interviul acordat joi seara.

Potrivit acestuia, toate aceste exercitii sunt pur defensive si urmaresc cresterea gradului de pregatire pentru asigurarea apararii colective. "Se desfasoara cu aprobarea tuturor celor 28 de state membre NATO si cred ca sunteti martori ai transformarii Aliantei de la perioada care a urmat Razboiului Rece, pana la reorganizarea fundamentala, astfel incat sa fie intampinate provocarile de securitate din est si sud, identificate la summitul din Tara Galilor", a adaugat Ferguson.

Romania, pozitionata strategic pentru Alianta

Oficialul NATO a subliniat ca a fost aleasa Romania pentru ca "este pozitionata strategic pentru Alianta", pentru ca "a fost un partener strategic in ceea ce priveste dezvoltarea diferitelor proiecte" si pentru ca "infrastructura si zonele operationale ne-au avantajat sa facem aceasta dislocare".

Avertisment de la seful NATO in Europa: Rusia pregateste o ofensiva militara

"Este foarte important faptul sa demonstram ca Alianta se schimba. Devine mai flexibila, poate raspunde mult mai prompt.

De asemenea, ne coordonam foarte bine si in Marea Neagra, cu toate cele trei tari care se afla la granita Marii Negre. Suntem din plin implicati in acest tip de operatiuni. Tocmai de aceea incercam sa asiguram un echilibru intre fortele Aliantei din Marea Neagra si cele ale Statelor Unite. Suntem foarte ingrijorati in ceea ce priveste dislocarea rachetelor balistice in Crimeea de catre rusi. Suntem foarte ingrijorati si in ceea ce priveste dislocarea avioanelor de lupta rusesti, lucru despre care noi credem ca ameninta securitatea in Marea Neagra. Puteti fi sigur ca noi vom continua sa fim prezenti in apele internationale si sa dislocam trupe aici", a mai declarat amiralul.

Oficialul NATO a mentionat ca ceea ce face in acest moment Alianta este sa asigure politia aeriana deasupra Romaniei: "Zburam cu AWACS-uri, cu avioane de supraveghere in toate aceasta zona. De asemenea, controlam cele mai puternice distrugatoare care au fost dislocate in Marea Neagra pana acum".

Generalul Breedlove: Romania a sangerat alaturi de partenerii NATO si SUA

"In acelasi timp, exercitiile desfasurate in aceasta zona au mai multe scopuri. Unul este de a ajuta ca fortele romane si cele NATO sa lupte cat mai bine si sa comunice intre ele, tinand cont de amenintarile care au crescut in zona. Nivelul exercitiilor si prezenta continua in Marea Neagra ne face sa lucram continuu cu Turcia, Bulgaria, Romania si, ocazional, cu Georgia. Asa reusim sa operam ca o alianta in Marea Neagra", a continuat Mark Ferguson.

Despre amenintarile Rusiei

Acesta a comentat si amenintarile venite de la Moscova, din ce in ce mai dese in ultima perioada. Oficialii rusi critica suplimentarea fortelor NATO in Romania, acuzand Bucurestiul ca sacrifica stabilitatea regionala si apreciind ca planurile NATO de mobilizare a fortelor militare in Romania sunt "inadecvate" si "conflictuale".

Oficial SUA: Rusia incearca sa puna presiune asupra unor tari ca Romania

"Ceea ce ar trebui sa stie rusii este ca scutul antiracheta de la Deveselu este o baza militara defensiva, este proiectat sa contina rachete balistice, dar nu indreptate spre Rusia. Cred ca rusii cunosc destul de bine fizica si geometrie si inteleg pe deplin ca acest sistem nu este unul ofensiv, pur si simplu elementele fizice nu permit acest lucru.

Referitor la aceste amenintari indreptate impotriva mai multor tari - inclusiv Romania - consider ca este datoria Aliantei de a apara aceste tari. Noi sustinem Romania din acest punct de vedere", a conchis oficialul NATO.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Mark Ferguson NATO Romania, #amenintari Rusia Romania, #scut antiracheta amenintari Rusia , #NATO