Avertisment de la NATO: Fiti pregatiti sa raspundeti la amenintarea Rusiei impotriva unui stat membru

Marti, 31 Mai 2016, ora 07:14
13325 citiri
Avertisment de la NATO: Fiti pregatiti sa raspundeti la amenintarea Rusiei impotriva unui stat membru
Foto: Arhiva Ziare.com

Adunarea Parlamentara a NATO a lansat, luni, la finalul unei sesiuni de trei zile la Tirana, un apel aliatilor sa fie pregatiti sa raspunda "la amenintarea potentiala" a Rusiei impotriva unuia dintre ei.

"Provocarea dinspre Rusia este reala si serioasa", a declarat americanul Michael Turner, presedintele Adunarii care a reunit aproape 250 de parlamentari din 28 de tari membre ale Aliantei, relateaza AFP.

Declaratia adoptata in unanimitate deplange "folosirea fortei de catre Rusia impotriva vecinilor sai si tentativele de intimidare a aliatilor" NATO.

In aceste circumstante, NATO "nu are alta optiune decat sa considere eventualitatea unei actiuni agresive a Rusiei impotriva unui membru al Aliantei ca o amenintare potentiala si sa adopte raspunsuri adecvate si proportionale", a subliniat declaratia.

Documentul ii indeamna pe aliati "sa ofere garantii" tarilor membre, in special celor situate pe flancul rasaritean al zonei NATO, care considera ca securitatea lor este amenintata.

NATO a intrerupt sub toate aspectele practice cooperarea cu Moscova in urma anexarii Peninsulei Crimeea la Rusia si din cauza sprijinului acordat de Kremlin separatistilor din estul Ucrainei. Alianta a anuntat, insa, ca va avea discutii cu Rusia inainte de summit-ul NATO prevazut sa se desfasoare pe 8 si 9 iulie la Varsovia.

In aprilie, Consiliul NATO-Rusia a tinut prima sa reuniune din iunie 2014, insa discutiile s-au soldat cu "grave dezacorduri" referitoare la Ucraina si alte subiecte, cu toate ca secretarul general al Aliantei, Jens Stoltenberg, a dat asigurari la acea data ca schimburile de idei au fost "rodnice".

NATO a efectuat recent o intarire militara pe flancul sau estic, pentru a creste rapiditatea desfasurarii fortelor sale, in cazul repetarii unei crize ca aceea din Ucraina.

Cu prilejul summit-ului de la Varsovia, sefii de stat si de guvern din Alianta Nord-Atlantica urmeaza sa parafeze aceasta intarire militara.

Rusia a avertizat ca aceasta sporire a prezentei trupelor cu echipamentul lor de lupta in Europa de Est reprezinta o amenintare pentru securitatea sa.

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a lansat, vineri, unul dintre cele mai dure atacuri la adresa Romaniei si Poloniei.

Putin a avertizat cele doua tari ca s-ar putea afla in raza de actiune (a rachetelor ruse - n.red.), deoarece au decis sa gazduiasca elemente ale scutului antiracheta, considerat o amenintare la adresa Rusiei.

Presedintele rus nu a pronuntat cuvantul racheta, ci doar "in raza de actiune", lasand sa se inteleaga din context ca era vorba de raza de actiune a rachetelor ruse.

Luni, cu prilejul unei vizite la Varsovia, Jens Stoltenberg a declarat ca NATO trimite "un semnal clar oricarui adversar potential ca un atac asupra Poloniei va fi considerat un atac asupra intregii Aliante".

Anterior, NATO a dat multiple asigurari ca sistemul antiracheta din Romania si Polonia va avea un rol pur defensiv, urmand sa serveasca pentru a intercepta rachete balistice lansate din Orientul Mijlociu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
PSD şi PNL au decis să candideze separat la Primăria Capitalei. Coaliția de guvernare a renunțat luni seara, 22 aprilie, la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu. Gabriela Firea şi Sebastian...
Cum afectează problema candidatului la Capitală colaborarea PSD-PNL pentru prezidențiale: ”Nu a existat un obiectiv comun din câștigarea Bucureștiului printr-o alianță”
Cum afectează problema candidatului la Capitală colaborarea PSD-PNL pentru prezidențiale: ”Nu a existat un obiectiv comun din câștigarea Bucureștiului printr-o alianță”
De la anunțarea candidaturii comune pentru Primăria Capitalei și la sectoare, precum și pe listele de europarlamentare, varianta unor candidaturi comune la prezidențiale și parlamentare din...
#NATO atac Rusia, #NATO amenintare Rusia , #NATO