Breedlove, despre noul obiectiv al SUA si NATO in Europa de Est, dupa actiunile Rusiei

Joi, 31 Martie 2016, ora 22:07
4023 citiri
Breedlove, despre noul obiectiv al SUA si NATO in Europa de Est, dupa actiunile Rusiei
Foto: Ziare.com

SUA si NATO isi modifica doctrina de aparare, trecand de la "reasigurare la o forta de disuasiune" in Europa de Est, ca raspuns la "o Rusie agresiva", a declarat joi, la Riga, Comandantul Suprem al Fortelor Aliate in Europa (SACEUR), generalul american Philip Breedlove.

Declaratia lui Breedlove intervine la o zi dupa ce Pentagonul a anuntat desfasurarea in regim permanent, prin rotatie, a unei brigazi formate din 4.200 de soldati, tancuri si vehicule blindate in Europa de Est, din februarie 2017, informeaza AFP.

"Suntem gata sa luptam si sa invingem, daca am ajuns aici. Obiectivul nostru va evolua de la reasigurare la o forta de disuasiune, inclusiv prin masuri care imbunatatesc major pregatirea noastra globala", a declarat generalul, la finalul reuniunii pe care a avut-o cu comandanti ai NATO din regiunea baltica.

"La est si la nord avem de-a face cu o Rusie resurgenta si agresiva si, dupa cum am observat de-a lungul ultimilor doi ani, Rusia cauta in continuare sa-si extinda influenta asupra periferiilor sale si dincolo de ele", a subliniat Breedlove.

SUA isi consolideaza prezenta militara in Europa, Rusia reactioneaza: Nu vom asista pasiv

Federatia Rusa a anexat Crimeea in 2014 si alimenteaza un conflict separatist pro-Moscova in estul Ucrainei.

De atunci, tarile din Europa Centrala si de Est, membre ale NATO, printre care tarile baltice si Polonia, au facut presiuni asupra Aliantei pentru ca aceasta sa-si majoreze prezenta in regiune, masuri calificate de catre organizatie ca fiind unele de "reasigurare".

"In primavara lui 2017, ceea ce vom aduce in Europa, si in special in cele trei tari baltice, este o brigada blindata, pe deplin valida, cu un post de comandament si intreg echipamentul de sustinere necesar", a precizat generalul american.

Cu Rusia-n coaste, SUA apara Europa de Est - Americanii trimit o noua brigada armata (Video)

Intrebat de AFP cu privire la o eventuala implicare a altor membri ai NATO dupa exemplul armatei americane si al angajamentului sau crescut, Breedlove a raspuns ca "se poate spera" la aceasta.

"Am venit aici cu formatiuni de talia unei companii, dupa (actiuni ale Rusiei in) Crimeea si Donbas. Alte tari vin si ele acum cu formatiuni de talia unei companii", si-a exprimat generalul american multumirea.

Seful NATO din Europa avertizeaza: Trebuie sa fim pregatiti de lupta in zona baltica

La randul sau, Moscova a atentionat in mod regulat impotriva unei "stationari permanente" a unor forte de lupta substantiale ale NATO la frontierele ruse, o incalcare in opinia sa a Actului fondator NATO-Rusia din 1997.

Noua brigada blindata americana nu va "stationa" in permanenta, deoarece va fi desfasurata prin rotatii succesive a cate 9 luni a unitatilor cu baze in exteriorul Europei, potrivit indicatiilor furnizate de Pentagon miercuri. Cele sase tari vizate de aceste rotatii sunt Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia si Romania, a anuntat Pentagonul, fara a preciza modalitatile practice.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Breedlove obiectiv NATO SUA Europa, #NATO Europa de Est, #NATO Rusia Europa , #NATO