Ce asteptari sunt de la Consiliul Rusia-NATO: O raza de lumina sau niciun rost?

Miercuri, 13 Iulie 2016, ora 11:49
3498 citiri
Ce asteptari sunt de la Consiliul Rusia-NATO: O raza de lumina sau niciun rost?
Foto: Arhiva Ziare.com

Consiliul Rusia-NATO incepe miercuri la Bruxelles - este abia al doilea in ultimii doi ani - iar multi nu spera ca acesta va veni cu un real progres, mai ales in conditiile in care tensiunile dintre cele doua parti au crescut in ultimele zile, dupa summit-ul Aliantei de la Varsovia.

Un inalt oficial rus sustine ca nu sunt sanse ca relatiile dintre cele doua parti sa se imbunatateasca. Viaceslav Nikonov, membru al Dumei de Stat, camera inferioara a parlamentului rus, a declarat pentru CNN ca "acest consiliu Rusia-NATO a fost creat pentru managementul crizei", insa "de fiecare data cand a existat o criza, Occidentul a incetat comunicarea". In acest moment "nu mai are niciun rost", este opinia sa.

Summit-ul NATO de la Varsovia: Cele mai importante decizii care s-au luat

In schimb, Serghei Markov, directorul Institutului pentru Studii Politice din Moscova si consilier la Kremlin, vede o raza de lumina.

Macar NATO a renuntat la politica "nebuna" de a taia orice contact cu Mosova, a spus el. Si, crede Markov, cele doua tabere ar putea ajunge la un compromis, astfel incat sa opreasca sau macar sa rareasca incidentele dintre avioanele si navele rusesti si cele americane.

Vremuri tulburi

Infiintat in 2002, Consiliul NATO-Rusia "serveste drept principala structura pentru progres in relatiile dintre NATO si Rusia".

De atunci au urmat vremuri tulburi. In 2008, NATO a condamnat Rusia pentru recunoasterea Abhaziei si Osetiei de Sud ca state independente in timpul conflictului cu Georgia. De asemenea, NATO a sistat orice cooperare civila si militara cu Rusia in 2014, dupa anexarea peninsulei ucrainene Crimeea.

Rusia: Este nevoie de contrabalansarea NATO. Europenii nu vor Rusia dusman

Sistarea cooperarii este inca in vigoare, insa NATO sustine ca a pastrat dialogul politic si a lasat deschise canalele pentru comunicarea militara de-a lungul crizei.

Insa, cu patru noi batalioane in Polonia si tarile baltice si un scut antiracheta in Romania si Polonia, "pare ca se pregatesc de razboi cu Rusia", a precizat Nikonov, facand referire la NATO.

Mihail Gorbaciov despre summitul de la Varsovia: arata intentia NATO de a declara razboi Rusiei

Tensiunile dintre Rusia si NATO au escaladat in ultimele zile, dupa ce Alianta Nord-Atlantica a spus la summit-ul de la Varsovia ca Rusia "a incalcat valorile, principiile si angajamentele care stau la baza relatiei NATO-Rusia".

Aceste declaratii au primit un raspuns plin de dispret de la Ministerul rus al Apararii. "Chiar si o analiza preliminara a rezultatelor intalnirii (de la Varsovia - n.red.) arata ca NATO continua sa existe intr-o lume polictico-militara imaginara", potrivit purtatorului de cuvant al institutiei, Maria Zakharova. Aceasta a acuzat NATO ca este fixat pe o amenintare inexistenta din Est.

Kremlinul va cere explicatii NATO pentru deciziile de la Varsovia: sunt fixati pe o amenintare rusa care nu exista!

O raza de lumina

Totusi, Markov crede, in ciuda diferendelor acute dintre Rusia si NATO pe tema Ucrainei sau a razboiului din Siria, ca ar putea exista o zona in care cele doua tabere sa fie pe aceeasi lungime de unda.

Este vorba despre situatia din ultimele luni, in care avioane de lupta si nave militare ale Rusiei si NATO s-au apropiat prea mult unele de altele. Ambele tabere sunt de acord ca astfel de incidente sunt periculoase si ceva trebuie facut.

Mai este necesar NATO?

Ministerul Apararii din Rusia a aratat, la finalul lui iunie, ca vrea sa introduca o noua regula care obliga avioanele militare sa aiba transponderele pornite in permanenta (pentru a putea fi detectate) cand zboara deasupra Marii Baltice - un spatiu aerian neutru, dar aglomerat, unde au avut loc multe dintre aceste incidente. Moscova a spus ca va ridica aceasta problema la Consiliului Rusia-NATO.

De asemenea, la Varsovia, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a sugerat ceva similar. "Vom continua sa cautam un dialog constructiv si semnificativ cu Rusia. Ca sa ne facem clare intentiile. Ca sa eliminam orice neintelegeri. Si ca sa reducem riscul ca incidentele militare sa scape de sub control", a puncatt Stoltenberg.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#consiliu NATO Rusia, #asteptari Consiliu NATO Rusia, #Tensiuni NATO Rusia , #NATO