Ce inseamna 10 ani de la invitarea Romaniei in NATO (Video)

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 15:03
3062 citiri
Ce inseamna 10 ani de la invitarea Romaniei in NATO (Video)

Romania marcheaza, miercuri, zece ani de cand a fost invitata sa adere la Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Desi tara noastra este activa in multe operatiuni si misiuni NATO, este, in acelasi timp, printre cele care acorda domeniului militar unul dintre cele mici procente din PIB.

Pe fondul sustinerii populare masive, procesul aderarii la NATO s-a concretizat pentru Romania in urma cu un deceniu. In urma evaluarii progreselor statelor candidate, sefii de state si de guverne ai tarilor membre NATO au invitat, la Summit-ul NATO de la Praga (21-22 noiembrie 2002), Romania si alte sase state (Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia, Slovenia) sa inceapa convorbirile de aderare la Alianta Nord-Atlantica.

NATO, o alianta politico-militara creata in 1949 prin Tratatul Atlanticului de Nord, cuprinde in prezent 19 state din Europa si America de Nord.

Romania a aderat la NATO la 29 martie 2004, moment de cotitura in evolutia sa atat externa, cat si interna.

Pe plan intern, aderarea la NATO a declansat procesul de transformare a armatei Romaniei, pentru crearea unei armate moderne, deplin profesionalizate, dimensionata si inzestrata corespunzator, cu forte expeditionare mobile si multifunctionale, rapid dislocabile, flexibile si eficiente, capabile sa asigure credibilitatea apararii teritoriului national, indeplinirea angajamentelor asumate in cadrul apararii colective si participarea la misiuni internationale, in conformitate cu prioritatile si cerintele politicii externe si de securitate, dupa cum arata "Planul strategic al MApN 2010-1013".

Acest proces de transformare profunda a armatei presupune alocarea anuala, pe perioada 2010-2012, a unui procent de minim 2% din PIB pentru cheltuieli de aparare si pana la 2,38% din PIB pe proiecte concrete.

Cu toate acestea, MApN a primit, in 2012, doar 1,31% din PIB, unul dintre cele mai mici din Alianta, unde media este peste 2,3%.

Pe plan extern, calitatea de membru NATO reprezinta garantia securitatii si a stabilitatii, insa necesita si implicare in atingerea obiectivelor Aliantei si in promovarea valorilor acesteia.

In acest sens, Romania participa la toate operatiunile si misiunile Aliantei, inclusiv la cele din afara spatiului euro-atlantic, si se implica in evolutia sa din punct de vedere conceptual. Romania participa la Forta Internationala de Asistenta pentru Securitate (ISAF), Misiunea NATO de Pregatire - Irak (NTM-I), Operatiunea KFOR si Operatiunea Active Endeavour (OAE).

In Irak, Romania a contribuit, de-a lungul timpului, cu 5.200 de militari romani. Doi dintre acestia au murit si, potrivit unor evaluari neoficiale, costurile sunt estimate la sute de milioane de euro. Efectivele romane au fost retrase complet la sfarsitul lunii iulie 2009.

Romania contribuie la stabilizarea Afganistanului din 2002, avand in prezent aproximativ 1.800 de soldati acolo. Multi dintre acestia sunt implicati in misiuni de mentinere a securitatii in regiunea Qalat, din sudul tarii. Altii contribuie la antrenarea armatei afgane. Desi autoritatile afgane vor prelua responsabilitatea securitatii tarii la sfarsitul lui 2014, Romania intentioneaza sa faca parte din eforturile NATO de antrenament, consiliere si asistenta si dupa 2014. Romania a pierdut 19 militari in Afganistan.

Incepand cu 2005, "Ziua NATO in Romania" se sarbatoreste in prima duminica a lunii aprilie.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Romania invitatie NATO zece ani, #Romania zece ani NATO , #NATO