Ce trebuie sa faca Romania pentru a castiga functia de secretar general NATO Interviu

Marti, 30 Aprilie 2013, ora 23:59
6625 citiri
Ce trebuie sa faca Romania pentru a castiga functia de secretar general NATO Interviu
Foto: Arhiva

Romania ar putea sa obtina, prin negocieri, functia de secretar general al NATO dupa terminarea mandatului lui Anders Fogh Rasmussen, in august 2014, dar pentru asta este nevoie de consens politic intern si de un candidat puternic, "capabil sa rezolve anumite probleme", subliniaza Ioan Mircea Pascu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, europarlamentarul social-democrat, fost vicepresedinte al Delegatiei pentru Relatiile cu Adunarea Parlamentara NATO si fost ministru roman al Apararii, a creionat profilul unui candidat cu sanse reale de succes.

In opinia sa, Romania poate depasi Polonia, cotata ca favorita, daca numele pe care il propune este al unui politician cunoscut, de incredere, cu realizari importante si cu o experienta europeana, acesta fiind un atu semnificativ.

Subiectul a intrat recent in atentia opiniei publice dupa ce in mass-media au aparut informatii conform carora presedintele Traian Basescu ar fi un posibil candidat. Presedintele a dezmintit, dar Victor Ponta a declarat ca un alt politician roman isi doreste acest post, fara a confirma daca este vorba sau nu de Mircea Geoana, un alt posibil aspirant la aceasta functie.

Europarlamentarul PNL Norica Nocolai a comentat spunand ca sansele Romaniei de a prelua postul de secretar general NATO sunt mai degraba "mici si simbolice".

Marti, comandantul Comandamentului SUA pentru Operatii Speciale din Europa (SOCEUR), generalul-maior Michael S. Repass, a fost primit de generalul-locotenent Stefan Danila, seful Statului Major General, al Romaniei, prilej cu care generalul-maior american a primit emblema de onoare a Statului Major General, iar acesta a conferit, la randul sau, Medalia de Merit in Serviciu sefului Componentei de operatii speciale, colonel Marius Craciun.

Domnule Ioan Mircea Pascu, ce sanse are Romania sa obtina aceasta functie importanta la nivel international? Care ar trebui sa fie profilul viitorului secretar general NATO?

Eu cred ca exista un profil, in sensul ca vorbim, ori de un ministru de Externe ori de un ministru al Apararii. Daca va uitati aici, de pilda, Jaap de Hoop Scheffer (secretar general NATO in perioada 2004-2009 - n.red.) a fost ministru de Externe al Olandei, iar George Robertson (1999-2004) a fost ministru al Apararii in Marea Britanie. Mai toti secretarii au fost asa, Manfred Worner a fost ministru al Apararii, al Germaniei. Deci, de regula, acesta este profilul.

O a doua chestiune pe care vreau sa o mentionez este faptul ca, probabil, a venit momentul ca noii aliati, desi nu mai suntem noi, sa dea acest secretar general.

Problema s-a pus, intr-adevar, si data trecuta, insa nu atat de viguros pentru ca Anders Fogh Rassmusen era un candidat foarte tare, fusese prim-ministru, a fost foarte mult sprijinit de toata lumea.

Acum se pune din nou aceasta problema. Cred ca va contribui, dincolo de persoana in cauza, de candidat, si pozitia tarii in domeniul apararii, in interiorul NATO si asa mai departe. Si lucrul asta va fi luat in calcul.

Intr-adevar, Romania si Polonia, sau mai bine zis Polonia si Romania, ca sa pastram ordinea corecta s-ar putea sa fie tarile care sa dea secretarul general. Dar nu e exclus nici un ceh! Insa, probabil ca de data asta vor alege un est-european.

Ce sanse are tara noastra in fata Poloniei? Inclusiv dumneavoastra pareti de acord cu ideea ca Polonia porneste ca favorita. Ce ar trebui sa faca oficialii romani? Depinde doar de candidat sau si de modul in care se deruleaza negocierile intre state?

Depinde de candidati. Negocieri sunt, bineinteles. Insa, in opinia mea, daca ai o pozitie mai slaba ca tara, dar ai un candidat mai bun, poti sa echilibrezi balanta. Pana la urma, daca un candidat este cunoscut, are realizari mai mari, lumea are mai multa incredere in el, cred ca va conta mai mult, pentru ca nu tara va fi la sefia NATO, tara intra pe planul doi. Ce capacitate de convingere are Romania asupra unor tari mari din cadrul NATO sau Polonia? Asa se pune problema.

Dar daca ai un candidat bun, care poate sa rezolve anumite probleme chiar daca tara lui nu este atat de puternica, atunci poti sa echilibrezi intr-o oarecare masura. De aceea depinde mai mult de candidatul pe care il propui.

Care tara are cel mai greu cuvant de spus in NATO? In Uniunea Europeana, pe plan economic, Germania este vazuta ca lider. In cadrul NATO cine este liderul?

Statele Unite evident. Si, in general, cand vorbesti de NATO traditional vorbesti de trei tari: Statele Unite, Marea Britanie si Germania. Si acum, dupa revenirea in organismele militare, si despre Franta.

"Cei mari" vor trebui sa decida. Un avantaj poate sa fie insa experienta pe cele doua paliere. Si UE si NATO. De exemplu, daca va uitati la Javier Solana, el a fost mai intai secretar general al NATO si apoi a ajuns inalt reprezentant la Uniunea Europeana.

Acesta este un atu. Imi aduc aminte ca in 2004, cand s-a pus problema noului secretar, unul dintre candidatii puternici era un fost comisar european, portughezul Antonio Vitorino. Punctul lui forte era acela ca avea experienta UE.

Ce avantaje ar aduce Romaniei ocuparea acestei functii?

E o chestiune de prestigiu, de vizibilitate. Cand ai un om la nivelul acesta, intr-adevar, tara intra pe un alt palier.

Norica Nicolai a declarat ca Romania ar putea sa primeasca functia de secretar general adjunct, iar Polonia pe cea de secretar general. Este mai probabila aceasta varianta?

Nu stiu. Pana la urma functiile acestea sunt impartite, exista un algoritm acolo. Nu imi dau seama, in momentul de fata, cat se mai pastreaza. De exemplu, sunt anumite functii pe care le ocupa, de regula, numai germani sau numai italieni sau numai britanici. Nu stiu daca acest algoritm s-a modificat intre timp si cum.

Ce anume va conta foarte mult in alegerea viitorului secretar general NATO? Contributia militara a statului respectiv cat de mult conteaza?

Conteaza foarte mult. Daca ai fost o tara care ai contribuit la operatiunile NATO si ai contribuit substantial este un lucru pozitiv. Apoi, ar veni contributia generala la NATO - cheltuielile militare... Pozitia strategica a tarii mai este importanta, dimensiunile ei.

Dar eu cred ca, pana la urma, candidatul este criteriul fundamental. Daca ai un candidat slab si ai toate celelalte atuuri, conteaza. Nu tara va conduce NATO, ci candidatul respectiv.

Are Romania candidati puternici?

Depinde cine intra in joc.

Cand se va stabili pe mana cui merge Romania?

Ar trebui sa se cam lamureasca lucrurile usor, usor.

La ce nivel se va lua decizia? Depinde doar de Guvern, doar de presedintele Romaniei, de amandoi factorii de decizie?

Vor fi toti implicati, probabil. Si la nivelul guvernului, va fi implicat si presedintele... Va trebui sa existe totusi un consens intern, dupa parerea mea. Nu poti sa vii cu un candidat care este contestat pe plan intern, daca vrei sa iti pastrezi sansele intacte. Vine un candidat care e sprijinit de toata tara si un altul care e sprijinit doar de o parte din alta tara.

Doriti sa dati cateva nume de candidati romani puternici?

Nu. Dar eu cred ca avem cativa.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Romania secretar general NATO, #Ioan Mircea Pascu NATO, #Basescu secretar general NATO, #Geoana NATO , #NATO
Comentarii
Poza grob
grob
rank 5
Mai bine stati in banca voastra. Nu aveti nevoie de viitori
Poza copilul
copilul
rank 1
Sa-ti cumpere tie o macheta de F16,din lemn,ca sa inveti si tu pe