Comandantul militar al NATO, ingrijorat: Rusia are forte pregatite in Transnistria

Duminica, 23 Martie 2014, ora 18:06
5674 citiri
Comandantul militar al NATO, ingrijorat: Rusia are forte pregatite in Transnistria
Foto: army.mil

Comandantul general al NATO, generalul Philip Breedlove, a facut mai multe consideratii asupra agresiunii militare a Rusiei asupra Ucrainei la Forumul de la Bruxelles al Fundatiei Marshall, spunand ca NATO trebuie sa invete niste lectii. El spune ca Rusia are masate forte in Transnistria.

"Am observat mai multe exercitii militare rusesti, executate in formatiuni ample de forte care apoi s-au oprit. Si apoi...boom! Erau in Crimeea! Forte extrem de pregatite, gata de actiune. Ce inseamna asta pentru NATO, in viitor? Cum ne vom schimba amplasarea? Ce inseamna asta pentru pregatirea noastra de intrare in actiune? Cum ne vom schimba structura fortelor noastre astfel incat sa fim gata in viitor?", s-a intrebat comandantul suprem al NATO, potrivit Wall Street Journal.

Generalul Breedlove sustine ca alianta militara occidentala are nevoie sa mediteze la ce s-a schimbat "in aceasta paradigma in care cineva pe care il consideram un partener se poarta mai mult ca un adversar".

Comandantul NATO spune ca Rusia si-a imbunatatit semnificativ capacitatea militara de la razboiul cu Georgia din 2008: "Incursiunea Rusiei in Georgia nu a fost cea mai silentioasa. In comparatie, incursiunea din Crimeea a mers ceas, incepand cu deconectarea aproape completa a fortelor ucrainene de centrele lor de comanda si control prin bruiaj si atacuri cibernetice, si o incercuire completa a lor de catre fortele rusesti din Crimeea".

Generalul Breedlove spune ca este preocupat de prezenta fortelor rusesti la granita cu Ucraina, din Transnistria, o enclava ruseasca din Moldova. "Moscova pare a folosi puternic conflictele inghetate din vecinatatea sa, precum Transnistria, Abhazia pentru a-i opri vecinii sa stabileasca legaturi apropiate cu Uniunea Europeana si NATO", a afirmat comandantul suprem al foretelor NATO.

"Cu alte cuvinte, daca Rusia este ingrijorata cand o tara se indreapta spre Occident, o modalitate de a rezolva asta e sa organizeze o incursiune, sau sa aiba un conflict inghetat, iar acum nimeni nu vrea sa se gandeasca sa aduca in interiorul NATO o astfel de tara, pentru ca asta ar insemna un conflict cu Rusia, ceea ce este ingrijorator", a spus Breedlove.

In acest moment, si Moldova si Georgia planuiesc semnarea unor ample acorduri economice si politice cu Uniunea Europeana, iar Georgia isi doreste si acceptaraea in NATO.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Comandantul suprem NATO lectii agresiune Rusia, #Philip Breedlove invataminte NATO Crimeea, #comandant militar NATO rusi Transnistria , #NATO