Comandantul NATO in Europa: Rusia ar putea realiza incursiuni in Moldova

Luni, 15 Septembrie 2014, ora 22:10
7331 citiri
Comandantul NATO in Europa: Rusia ar putea realiza incursiuni in Moldova

Comandantul fortelor militare NATO in Europa, Philip Breedlove, a avertizat luni ca Rusia ar putea realiza incursiuni in Republica Moldova.

Generalul Breedlove a cerut o regandire a aliantei NATO, subliniind ca este nevoie de masuri care sa asigure aliatii organizatiei nord-atlantice, dar si sa descurajeze Rusia, care ar putea viza incursiuni in Moldova si Transnistria, scrie The Hill.

Obama: NATO trebuie sa ajute Republica Moldova sa-si consolideze apararea

"In ultimii 12 ani, am incercat sa facem din Rusia un partener. Am luat decizii fundamentale, decizii economice, impreuna cu faptul ca Rusia ar fi o parte constructiva a viitorului Europei.

Iar acum vedem o situatie foarte diferita si trebuie sa o ne ocupam de ea", a spus comandantul NATO, luni.

Generalul a comparat o posibila "invazie hibrid" in Moldova cu cele care s-au inregistrat in acest an in Crimeea si in estul Ucrainei, arata si The Daily Beast: "Am vazut scenariul jucat in Crimeea, am vazut scenariul jucat in estul Ucrainei si acum incepem sa vedem scenariul jucat in Moldova".

Breedlove a subliniat ca NATO trebuie sa stabileasca o forta de reactiune in tarile NATO, pentru a pune bazele oricaror viitoare incursiuni in Europa de Est, afirmand ca aceste forte sunt "necorespunzatoare" pentru a face fata provocarilor Rusiei.

Centru de comanda NATO in Romania

De asemenea, comandantul fortelor militare NATO din Europa a cerut stabilirea unui sediu central al NATO care ar urma sa se concentreze pe "Articolul 5" al aliantei, cu privire la responsabilitatile apararii oricarui stat membru care este amenintat de forte militare.

In acelasi timp, Breedlove a precizat ca SUA vor avea nevoie de Rusia "pe termen lung", pentru o Europa care sa fie "intreaga, libera si in pace": "Trebuie sa fie o parte acestui lucru".

Basescu anunta avioane NATO pe teritoriul Romaniei si cere redefinirea relatiei NATO-Rusia

La inceputul lunii septembrie, presedintele american Barack Obama a cerut NATO sa ajute tari partenere sa isi modernizeze fortele militare, dand exemplul Moldovei, Ucrainei si Georgiei: "Trebuie sa facem mai mult pentru a ajuta alti parteneri ai NATO, inclusiv Georgia si Moldova, sa-si consolideze apararea".

Ulterior, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat ca in cadrul aliantei s-a convenit oferirea de parteneriate Moldovei si Georgiei. Nu in ultimul rand, presedintele Traian Basescu a precizat ca Romania doreste ca Republica Moldova "sa fie introdusa pe lista beneficiarilor intiativei de consolidare a capacitatii de aparare".

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Philip Breedlove Rusia incursiuni Moldova, #NATO Rusia incursiuni Moldova , #NATO