Fotoreportaj Ziare.com Cum sa-l opresti pe Putin? Miscari de trupe si exercitii militare in Europa de Est

Marti, 26 Septembrie 2017, ora 09:32
16861 citiri
Fotoreportaj Ziare.com Cum sa-l opresti pe Putin? Miscari de trupe si exercitii militare in Europa de Est
Foto: Ziare.com

In departare se vede o dara de fum. Pentru o clipa, pamantul se misca. E ca inceputul unui cutremur, apoi se aude o bufnitura care se rostogoleste asurzitor. Tancul Abrams se deplaseaza brusc in fata, apoi se intoarce la fel de rapid in vechea pozitie. Tinta a fost lovita. Urmeaza o noua dara de fum.

In apropiere de micul oras Zagan, Polonia, in partea de vest a tarii, langa granita cu Germania, Brigada a doua de Blindate din Divizia 1 Infanterie si-a inceput exercitiul. La doua zile dupa ce echipamentele si soldatii au ajuns in Europa din Fort Riley, Kansas, e gata sa intre in actiune.

Initiativa Europeana de Reasigurare este un program al guvernului american declansat in anul 2014, imediat dupa ce Vladimir Putin a invadat Ucraina. In 2018, programul va fi finantat cu 4,8 miliarde de dolari, o crestere cu 1,4 miliarde de dolari fata de 2017.

Echipaj de tanc Abrams, imediat dupa sfarsitul primului antrenament din Polonia - Foto: Ziare.com

O armata de 3.300 de militari, 87 de tancuri Abrams, 125 de tancuri Bradley, plus inca 13 tancuri de suport, 18 sisteme de artilerie Paladin, 395 de transportoare blindate si 976 de vehicule de transport reprezinta forta de lupta a Brigadei a II-a de Blindate care a inlocuit Brigada a III-a Blindate din Divizia 4 Infanterie care si-a incheiat cele noua luni de serviciu.

"Aceasta e prima rotatie in care o brigada o inlocuieste pe cealalta venind cu toata tehnica din dotarea, toti soldatii si toate armele din Statele Unite. Este pentru prima data cand asist la o astfel de desfasurare logistica. De exemplu, cand plecam in Irak sau in Afganistan, trimiteam soldatii, iar echipamentele erau acolo. De acasa nu luam decat maximum jumatate din echipament. Acum am luat tot", povesteste colonelul John Donlin pentru Ziare.com.

Gata de lupta in cel mai scurt timp

O ploaie marunta de toamna cade peste poligonul din apropierea orasului Zagan. Pe o suprafata de cateva sute de hectare, tancurile, sustinute din aer de o formatiune de trei elicoptere Apache, se desfasoara pe un front de lupta.

Prima data se pozitioneaza impunatoarele Abrams-uri, iar din spate vin rapidele tancuri Bradley. Tintele se ridica comandate de un operator cu o tableta, aflat in centrul de comanda. Nu striga nimeni, nu se urla ordine disperate, totul se desfasoara ca-ntr-un ritual secret, acompaniat de lovituri de tun si rafale de mitraliera.

O parte a Brigazii a II-a Blindate, dupa transferul din Kansas, SUA, in Polonia, Europa de Est - Foto: Ziare.com

"Antrenamentul de astazi marcheaza inceputul misiunii de noua luni din Europa. Pentru noi e important sa fim gata cat mai repede dupa momentul in care soldatii si armamentul au sosit pe teren. Calculam intotdeauna cat dureaza de la momentul sosirii pana la primul exercitiu. E foarte important pentru noi sa ne miscam cat mai repede", spune capitanul Orlandon Howard, Brigada a II-a Blindate.

Regimentul de Infanterie 1-18 al brigazii va pleca spre Romania unde va avea si centrul de comanda, iar doua companii ale regimentului vor stationa in Bulgaria.

De la Armata Rosie, la US Army si NATO

"In timpul Razboiului Rece, poligonul si toata infrastructura erau folosite de catre armata poloneza, dar si de catre armatele partenere din Pactul de la Varsovia. Armata sovietica a facut exercitii aici", isi aminteste Daniel Marchewka, primarul orasului Zagan.

"Odata cu venirea soldatilor, micile afaceri din oras s-au dezvoltat. Desi acest program a fost criticat la inceput de catre presa din Polonia, pentru noi, el inseamna dezvoltare. Suntem o comunitate mica, 26.000 de locuitori, si ii privim pe militari cu prietenie", a adaugat edilul.

Intrebat daca in cele noua luni de la inceperea programului a oficiat vreo casatorie intre un soldat american si o localnica, primarul Marchewka a spus ca nu poate dezvalui astfel de informatii, dar "in aceasta perioada nu s-a intamplat nimic rau. Numai lucruri bune!".

Formatiune de trei tancuri Bradley care se retrag dupa exercitiul din vestul Poloniei - Foto: Ziare.com

De la manevrele facute de Armata Rosie in timpul Razboiului Rece, la cele ale armatei americane si NATO, o lume a disparut, iar alta s-a nascut si se zbate sa supravietuiasca.

Intre cele doua se afla milioane de oameni care se trezesc dimineata, pleaca la munca, isi duc copiii la scoala, rad, plang, fac economii, voteaza, dar prea rar se opresc sa se gandeasca cat costa si cat valoreaza propria lor libertate si prosperitate.

Exercitiul s-a terminat, ploaia continua. Soldatii se ocupa de tancuri, le curata, indreapta micile stricaciuni, verifica mitralierele, isi fac de lucru in jurul lor precum gospodinele in bucatarie inaintea pranzului.

Pentru ei, Europa e inca un tinut al pacii unde au venit sa se antreneze, nu sa lupte. Dupa Afganistan, Coreea de Sud sau Kuweit, aici, timpul a ramas de partea lor.

Demersul REPER de a avea un reprezentant în Biroul Electoral Central ajunge la Curtea Constituțională
Demersul REPER de a avea un reprezentant în Biroul Electoral Central ajunge la Curtea Constituțională
Reprezentanţii REPER au transmis că excepţia de neconstituţionalitate ridicată de partid prin contestaţia depusă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) privitor la decizia...
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte de Casație și Justiție a validat, marți, 19 martie, alianța electorală Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei, admițând contestația făcute de cele 3 formațiuni...
#tancuri americane Romania, #Polonia armata NATO, #NATO Romania SUA , #NATO
Comentarii