Der Spiegel: NATO nu este pregatita daca Rusia ar intra in tarile baltice

Luni, 19 Mai 2014, ora 15:45
5611 citiri
Der Spiegel: NATO nu este pregatita daca Rusia ar intra in tarile baltice
Foto: inserbia

In contextul evenimentelor din Ucraina, analistii considera ca NATO nu este pregatita in cazul unei agresiuni a Rusiei impotriva tarilor baltice. Aceasta deoarece in momentul aderarii lor la NATO nu exista un astfel de pericol, iar in prezent nu exista baze militare ale aliantei pe teritoriul acestor tari.

NATO "trebuie sa gaseasca un raspuns" in privinta apararii tarilor baltice, membre ale Aliantei nord-atlantice, in cazul unei agresiuni din partea Rusiei, potrivit unei stiri aparute in publicatia germana Der Spiegel si preluata de Deutsche Welle.

NATO examineaza scenarii legate de o posibila deplasare a trupelor militare ruse in estul Europei. Apelurile acestor tari s-au auzit tot mai des, iar NATO este dispusa sa arate ca poate sa faca fata unor astfel de situatii.

Proiectul unui document al NATO arata ca abilitatea Rusiei de "a executa o actiune militara semnificativa, fara o prea mare avertizare, reprezinta o amenintare ampla pentru mentinerea securitatii si stabilitatii in zona euro-atlantica".

NATO a observat o acumulare de trupe rusesti in apropierea frontierei cu Ucraina, dar Rusia sustine ca nu are planuri pentru o invazie militara.

Vineri, NATO a lansat o operatiune pe scara larga in Estonia, sub numele de Exercise Steadfast Javelin 1, pentru "a reflecta apararea colectiva a NATO in regiunea Marii Baltice", potrivit unui comunicat al aliantei.

6.000 de militari din mai multe state NATO, inclusiv din Statele Unite, participa la exercitiile militare pana pe 23 mai.

NATO trebuie sa gaseasca solutii pentru apararea tarilor baltice

"Atunci cand statele baltice au aderat la NATO, nu a existat o amenintare din partea Rusiei. Alianta a fixat un acord cu Rusia si nu a stationat trupe la est de fluviul Elba.

Acum, se pare ca politicile presedintelui rus Vladimir Putin s-au schimbat, iar NATO trebuie sa gaseasca un raspuns", a declarat europarlamentarul german Elmar Brok.

"Era timpul ca NATO sa repete ceea ce a facut in tarile din Europa de Vest si in tarile din Est. Exista baze militare in Marea Britanie, Spania, Germania, Italia si Turcia. Dar nu exista nicio baza care sa fie capabila sa actioneze in situatia actuala", a declarat ministrul de Externe polonez, Radoslaw Sikorski.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#NATO nepregatita agresiune Rusia, #NATO agresiune Rusia tarile baltice, #amenintare Rusia tarile baltice, #NATO plan aparare tarile baltice , #NATO