Documente secrete: NATO si URSS, la un pas de un razboi nuclear in 1983

Duminica, 03 Noiembrie 2013, ora 10:51
5956 citiri
Documente secrete: NATO si URSS, la un pas de un razboi nuclear in 1983
Foto: Daily Mail

Documente secrete recent declasificate ale cabinetului britanic dezvaluie faptul ca NATO si Uniunea Sovietica au fost la un pas de declansarea unui razboi nuclear in anul 1983.

Marea Britanie si Statele Unite au fost foarte aproape de a provoca Uniunea Sovietica in lansarea unui atac nuclear pe scara larga impotriva Occidentului. Se crede ca incidentul ar fi fost mult mai grav decat criza rachetelor din Cuba din anul 1962.

Totul s-a intamplat din cauza exercitiilor militare ale NATO, desfasurate in cadrul Operatiunii Able Archer, care au implicat 40.000 de militari si au simulat trecerea de la un razboi conventional la unul nuclear, potrivit Daily Mail.

Documentele cabinetului britanic dezvaluie ca exercitiile militare ale NATO din noiembrie 1983 au fost atat de realiste, incat sovieticii au crezut in mod gresit ca un atac nuclear al Vestului este iminent.

In replica, Uniunea Sovietica si-a desfasurat submarinele care aveau la bord rachete nucleare sub gheata Antarcticii si mai mult de o duzina de avioane dotate cu arme nucleare.

Documentele secrete au fost obtinute in urma unei cereri facute, in baza legii accesului liber la informatii, de catre grupul Nuclear Information Service (NIS).

"Am fost la o apasare de buton de un razboi nuclear ireversibil. Acest fapt, in opinia mea, a fost mult mai grav decat criza rachetelor din Cuba", a spus directorul NIS, Peter Burt.

Oleg Gordievsky, un spion britanic din timpul Razboiului Rece, a avertizat Occidentul cu privire la temerile Uniunii Sovietice privind declansarea unui razboi nuclear.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#documente secrete Razboiul Rece, #pericol razboi nuclear 1983, #NATO URSS razboi nuclear, #SUA URSS razboi nuclear, #operatiunea secreta Able Archer , #NATO