Fotografia zilei: Putin la Bucuresti, Ucraina in afara NATO

Vineri, 03 Aprilie 2015, ora 08:27
20953 citiri
Fotografia zilei: Putin la Bucuresti, Ucraina in afara NATO
Foto: Arhiva (Administratia Prezidentiala)

3 aprilie 2008 a fost o zi cu adevarat istorica pentru Romania. Presedintele SUA, presedintele Federatiei Ruse si alti aproape 3.000 de oficiali din 49 de tari erau prezenti la Bucuresti cu ocazia celui mai mare si mai complex summit NATO.

5.000 de ofiteri ai Ministerului Apararii, 1.500 de la SPP si peste 20.000 de politisti au garantat securitatea reuniunii organizate in intervalul 2-4 aprilie la Palatul Parlamentului. Nivelul de alerta terorista a fost ridicat de la albastru (precaut) la galben (moderat).

Au fost prezenti, printre altii, secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, presedintele Statelor Unite ale Americii, George W. Bush, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, premierul Marii Britanii, Gordon Brown, si cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

Temele principale aflate pe ordinea de zi a summit-ului au fost situatia din Afganistan, extinderea NATO si scutul antiracheta.

Ziua de 3 aprilie a fost dedicata celui de-al doilea subiect. Albania si Croatia au primit unda verde, in schimb liderii NATO au decis sa nu includa Ucraina si Georgia in Planul de Actiune pentru Aderare, urmand ca situatia celor doua state sa fie discutata din nou la finalul anului.

Decizia a fost asteptata si primita cu satisfactie de Vladimir Putin, care a hotarat in ceasul al 12-lea sa vina la Bucuresti, pentru a participa la discutiile din cadrul Consiliului NATO-Rusia. Vizita fusese confirmata la NATO cu cateva luni in urma, dar decizia de a onora invitatia era in suspensie.

Vladimir Putin a ajuns seara, tarziu, pe Aeroportul Henri Coanda. A fost asteptat de ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, si condus la hotelul Hilton, unde avea loc dineul oferit de presedintele Traian Basescu participantilor la summit-ul NATO.

Era prima vizita a unui presedinte al Rusiei la Bucuresti dupa 1990. Cei doi sefi de stat s-au intalnit la intrare, in jurul orei 22:30. Presedinte Romaniei i-a urat bun venit omologului sau in limba engleza, dupa care l-a condus inauntru.

Foto: Administratia Prezidentiala

Au fost prezenti la aceeasi masa presedintii Romaniei, Statelor Unite si Rusiei, precum si cancelarul Germaniei, secretarul general al NATO, presedintele Comisiei Europene si secretarul general al ONU.

La finalul discutiilor care au avut loc atunci la Bucuresti, Vladimir Putin a afirmat ca Rusia percepe extinderea NATO catre frontierele sale ca pe o amenintare si a subliniat faptul ca tara sa joaca un rol de prim rang in solutionarea problemelor globale.

Secretarul general NATO a declarat ulterior ca, desi au existat diferente de opinii, nu s-a ajuns la o confruntare intre liderii prezenti.

Dupa incheierea Consiliului, presedintele Putin a avut o intalnire cu presedintele Basescu. Liderul rus a apreciat organizarea summit-ului si l-a invitat pe liderul roman sa faca o vizita la Moscova.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#summit NATO 2008 Bucuresti, #Putin Bucuresti 2008, #Basescu Putin summit NATO Bucuresti , #NATO