Javier Solana: Am donat un rinichi unei persoane foarte dragi

Sambata, 09 Martie 2013, ora 18:42
2118 citiri
Javier Solana: Am donat un rinichi unei persoane foarte dragi

Fostul secretar general al NATO, Javier Solana, 70 de ani, a marturisit ca a donat un rinichi "unei persoane foarte dragi", scrie El Pais in editia online.

Interventia a avut loc la 11 decembrie 2012, in Spitalul Clinic din Barcelona. Solana nu a dorit sa dea mai multe detalii si nici sa faca publica identitatea beneficiarului transplantului.

Interventia a durat patru ore si toate controalele medicale pe care le-au facut ulterior atat donatorul, cat si beneficiarul au indicat ca transplantul a fost un succes.

In semn de multumire, fostul secretar general al NATO a decis sa-si povesteasca experienta si sa participe la prima editie a Transplant Run, o cursa solidara de alergare care va avea loc duminica la Barcelona si la care s-au inscris 2.200 de oameni, pacienti si donatori. Cursa are acceptul Societatii Catalane de Transplant, prezidata de Josep Maria Campistrol, nefrologul care i-a prelevat rinichiul lui Javier Solana.

"Era de datoria mea", explica Solana care, cu cateva luni inainte de a ajunge pe masa chirurgului, a fost supus mai multor examene medicale pentru a se stabili daca este compatibil cu beneficiarul.

Solana povesteste ca, la sfarsitul verii, doua lucruri ii erau foarte clare: "Donatorul aveam sa fiu eu si, cand totul avea sa se termine cu bine, nu aveam sa mai vorbim niciodata despre asta intre noi".

Duminica, donator si beneficiar vor alerga impreuna pe o distanta de cinci kilometri, in apropierea plajelor din Barcelona. "Sper sa pot termina cursa, chiar daca doar la pas", a declarat Solana, care a explicat ca doreste sa poarte o campanie de constientizare a societatii spaniole in legatura cu faptul ca "donarea (de organe, cand donatorul este in viata) poate salva multe persoane". "Dializa nu-i o drama", adauga fostul inalt demnitar spaniol.

Solana recunoaste ca inainte nu-l preocupau astfel de teme. Situatia s-a schimbat in urma cu aproape trei ani, cand fostul ministru german de externe, Frank-Walter Steinmeier, cu care Solana este foarte bun prieten, s-a retras temporar din politica si a decis sa-i doneze sotiei sale un rinichi. La acea vreme, Steinmeier avea 54 de ani si era presedintele grupului parlamentar social-democrat (SPD), iar sotia sa avea 48 de ani. Anuntul a provocat un val de solidaritate, iar transplantul a fost un succes.

"Am trait la intensitate maxima acea perioada. De aceea, cand a fost randul meu, (Steinmeier) m-a incurajat nespus si acum suntem mai mult decat prieteni. Niciunul dintre noi nu-si imagina ca vom ajunge sa vorbim despre astfel de lucruri", a povestit Solana, care a mai facut o ultima marturisire: "Nici eu nu ma asteptam sa apar in El Pais pentru asa ceva".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților și candidatul PSD-PNL la Consiliul Județean Timiș a anunţat joi, 18 aprilie, că o şedinţă de Guvern ar putea avea loc...
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
#Javier Solana donare rinichi, #transplant Javier Solana, #donare organe, #Javier Solana donare organe , #NATO
Comentarii
Poza Constant
Constant
rank 5
Un om. Adevarat si generos!