Jens Stoltenberg: UE nu isi poate dezvolta un sistem de aparare in afara NATO. Avem nevoie de bugete eficiente

Luni, 09 Octombrie 2017, ora 11:20
3654 citiri
Jens Stoltenberg: UE nu isi poate dezvolta un sistem de aparare in afara NATO. Avem nevoie de bugete eficiente
Foto: Arhiva/Ziare.com

Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, a atras atentia, in discursul rostit la reuniunea Adunarii Parlamentare NATO, ca Uniunea Europeana nu isi poate dezvolta propriul sistem de aparare in afara Aliantei Nord-Atlantice.

"Este foarte bine ca Uniunea Europeana isi dezvolta un sistem de aparare complementar Aliantei Nord-Atlantice. Alianta a solicitat acest lucru de mult timp", a declarat Jens Stoltenberg raspunzand unei intrebari la reuniunea Adunarii Parlamentare NATO.

"Dar este important sa reiteram ca sistemul de aparare european nu poate inlocui sistemul NATO, ci trebuie sa fie in interiorul NATO", a atras atentia Jens Stoltenberg.

"Este vorba chiar si de capabilitatile militare. Daca luam ca exemplu cazul iesirii Marii Britanii din UE, dupa Brexit 80% din capabilitatile militare NATO vor fi in afara UE. De aceea, sustinem dezvoltarea sistemului de aparare al Uniunii Europene, dar in cadrul NATO, nu in afara NATO", a insistat Jens Stoltenberg.

Seful NATO cere membrilor sa dea mai multi bani pentru aparare. A multumit Romaniei pentru contributie

Secretarul general al Aliantei a subliniat si importanta majorarii bugetelor pentru aparare de catre statele membre, intr-un context geopolitic "incert".

"Avem nevoie de bugete mai eficiente in domeniul apararii. In plus, trebuie sa abordam problema industriei militare europene fragmentate. Alianta Nord-Atlantica trebuie sa fie pregatita mai bine pentru contractararea provocarilor geopolitice. Alianta trebuie sa se adapteze unei lumi incerte", a punctat Stoltenberg.

Jens Stoltenberg a facut referire la amenintarile cibernetice cu care se confrunta statele NATO, subliniind ca sunt necesare masuri de contracarare la nivel national, la nivelul NATO si al Uniunii Europene.

"Sunt necesare masuri de coordonare la nivel national, la nivelul NATO si al Uniunii Europene. Salutam progresele inregistrate in cooperarea cu expertii UE, mai ales in contextul recentelor atacuri cibernetice majore. De aceea, este necesara integrarea mai eficienta a statelor membre in sistemul NATO de securitate cibernetica", a subliniat Stoltenberg.

In acest context, Stoltenberg a multumit Romaniei pentru gazduirea reuniunii Adunarii Parlamentare a NATO si pentru contributiile la apararea colectiva.

"Ii multumesc presedintelui Adunarii Parlamentare NATO, presedintelui Romaniei, presedintelui Senatului, presedntelui Camerei Deputatilor, ministrilor. Este minunat sa va intalnesc pe toti aici, este minunat sa fiu din nou la Bucuresti, sa fiu printre aliati, parteneri si prieteni", a declarat Jens Stoltenberg.

"Vreau sa incep prin a multumi Romaniei pentru ca ne gazduieste pe toti aici. De asemenea, vreau sa multumesc Romaniei pentru contributiile importante in cadrul Aliantei Nord-Atlantice, la apararea colectiva si la securitatea comuna. Romania contribuie in multe moduri, contribuie la operatiunile NATO in Afganistan si in Kosovo. Gazduieste sistemul nostru antiracheta la Deveselu. In plus, ca natiune, s-a angajat sa aloce 2% din PIB apararii. Prin urmare, Romania ajuta la mentinerea securitatii celor aproape un miliard de cetateni ai statelor NATO", a subliniat Stoltenberg.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#Jens Stoltenberg Bucuresti aparare UE, #Stoltenberg Brexit aparare militara UE , #NATO
Comentarii