Macedonia, de acord sa-si schimbe numele pentru a adera la NATO

Sambata, 29 Martie 2008, ora 13:40
1756 citiri
Macedonia, de acord sa-si schimbe numele pentru a adera la NATO

Guvernul Macedoniei este gata sa ceara Parlamentului sa ia in considerare un nou nume pentru tara, in vederea incheierii disputei cu Grecia, care blocheaza aderarea statului la NATO, a declarat vineri ministrul de externe, Antonio Milososki, relateaza Reuters.

Grecia a amenintat ca va face uz de dreptul de veto in privinta aderarii Macedoniei, daca aceasta nu-si schimba numele, pe care Atena il considera ca tinand strict de patrimoniul sau. "Dupa 15 ani de discutii, suntem de parere ca aceasta propunere este finala in acest proces", a declarat ministrul, referindu-se la propunerea mediatorului ONU de schimbare a numelui tarii in "Republica Macedonia (Skopje)".

Oficialul a refuzat sa spuna daca guvernul sau a acceptat numele de compromis, dar a precizat ca Parlamentul va discuta propunerea luni.

Deocamdata, nu este clar daca Grecia va accepta numele de compromis "Republica Macedonia (Skopje)".

Comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, si-a exprimat speranta ca disputa se va rezolva in curand. "Sper ca aceasta eterna problema a numelui se va rezolva", a subliniat el. Rehn a mai spus ca disputa Macedoniei cu Grecia, membru UE, este o chestiune bilaterala, dar ar putea afecta ambitiile europene ale macedonenilor.

"Macedonia este in pozitia de a demonstra in curand cat este de dispusa sa deschida negocierile de aderare. Sper ca in noiembrie voi putea propune acest lucru in raportul privitor la progrese", explicat el.

Skopje este presat sa rezolve disputa pana la summitul NATO de la Bucuresti din 2-4 aprilie, la care Croatia, Albania si Macedonia ar putea fi invitate sa adere la Alianta. Ministrul elen de externe se va intalni cu omologul macedonean sambata, la o reuniune a UE si ministrilor de externe din Balcani, in Slovenia.

Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că nu se află în căutarea unui alt job internaţional după o poziţie atât de importantă la NATO. El a precizat că,...
Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Atât NATO, cât și UE vor să cheltuiască 100 de miliarde de euro pentru apărare - și asta duce la ciocniri între cele două instituții cu sediul la Bruxelles, scrie Politico. Uniunea...
#Macedonia, #nume, #NATO , #NATO