Mark Gitenstein, la 10 ani de la invitarea in NATO: Soldatii romani si americani se au ca fratii

Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 11:50
2889 citiri
Mark Gitenstein, la 10 ani de la invitarea in NATO: Soldatii romani si americani se au ca fratii
Foto: Realitatea TV

Ambasadorul american la Bucuresti, Mark Gitenstein, a subliniat, cu ocazia implinirii a 10 ani de cand Romania a fost invitata in NATO, relatia stransa de prietenie dintre soldatii americani si cei romani aflati in teatrele de operatiuni sub egida NATO.

"SUA au lucrat foarte strans cu Romania inca dinainte de a deveni membra NATO, in timpul Parteneriatului pentru Pace. Militari romani au servit in Irak, Afganistan si alte teatre de razboi, iar militarii americani ii respecta foarte mult pe cei romani. Am fost de mai multe ori sa vizitez trupele romanesti in Irak si Afganistan si am ramas impresionat de colaborarea acestora cu soldatii americani.

Cred ca rolul de aliat al NATO al Romaniei a fost consolidat de relatia personala dintre soldatii romani si cei americani. Am luat pranzul cu militari americani si i-am intrebat daca se simt confortabil sub comanda romaneasca.

Mi-au raspuns ca si-ar pune viata chezas pentru superiorii romani. Soldatii romani si americani se au ca fratii", a subliniat ambasadorul Gitenstein, al carui mandat in Romania se apropie de final.

Oficialul american a mai subliniat rolul Romaniei in strategia americana de instalare a scutului antiracheta in Europa.

"Suntem recunoscatori pentru rolul constructiv al Romaniei ca partener bilateral. Parteneriatul Romania - NATO va deveni o piatra de temelie a scutului antiracheta american in Europa.

NATO este si o alianta politica, iar Romania continua sa joace un rol important, ajutand statele viitoare membre NATO. Dumnezeu sa binecuvanteze Romania si Statele Unite", si-a incheiat Mark Gitenstein.

Miercuri se implinesc zece ani de cand Romania a fost invitata sa devina membru NATO. S-a intamplat la summitul de la Praga, in 2002, cand s-a hotarat extinderea Aliantei Nord-Atlantice cu sapte state foste comuniste.

Momentul istoric este marcat la Palatul Cotroceni, printr-o ceremonie de la care nu lipsesc Traian Basescu si toti fostii presedinti ai Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Mark Gitenstein Romania NATO, #Mark Gitenstein discurs NATO aniversare , #NATO