NATO are planuri noi pentru Marea Neagra - ar vrea sa foloseasca o baza din Romania

Marti, 25 Octombrie 2016, ora 20:35
10539 citiri
NATO are planuri noi pentru Marea Neagra - ar vrea sa foloseasca o baza din Romania
Foto: Arhiva Ziare.com

NATO a pus la punct trei planuri noi, menite sa contracareze riscurile de securitate din regiunea Marii Negre. Este vorba de supravegherea aeriana a acestor zone, dar si de o coordonare sporita intre armatele tarilor riverane, printre care si Turcia.

Astfel, Turcia va trimite o brigada in zona Marii Negre, ce va fi conducerea comandamentului NATO de la Bucuresti, iar supravegherea in regiune se va intensifica.

Aceste masuri se numara pe lista de subiecte care vor fi discutate in cadrul reuniunii ministrilor ai Apararii din statele membre NATO de miercuri de la Bruxelles.

Potrivit unui ofical al Aliantei, care nu a vrut sa fie numit, pe agenda se afla folosirea unor baze din Romania si Bulgaria pentru supravegherea Marii Negre, transmite Digi 24.

Asta inseamna ca in tara noastra vor putea fi trimise avioane de recunoastere, dotate cu tehnologii performante, care vor putea vedea la milimetru ce se intampla in regiune. Este un pas important, ce face parte din planul de intarire a securitatii in zona Marii Negre, discutat la summit-ul de la Varsovia.

Ministrii Apararii vor mai decide infiintarea unui centru comun al NATO de instruire pentru fortele aeriene din statele aliate.

Avioane din alte tari vor veni veni in Romania pentru exercitii militare si se va stabili exact un calendar cu privire la modul in care acestea vor avea loc.

Sursa citata a mai precizat ca Turcia isi va anunta intentia de a participa cu o brigada la comandamentul NATO de la Bucuresti, care a fost lansat anul trecut, dar a devenit operational in iulie.

La acea vreme, presedintele Klaus Iohannis a transmis ca "Romania isi asuma in continuare sa fie un furnizor de securitate in regiune, un aliat predictibil si un pol de stabilitate la extremitatea estica a spatiului euroatlantic care, din pacate, este supus provocarilor si amenintarilor".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#Turcia comandament NATO Bucuresti, #comandament NATO Bucuresti , #NATO