Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

NATO la Bucuresti: Aliatii n-ar trebui sa reduca bugetele alocate apararii

Duminica, 09 Octombrie 2011, ora 17:18
877 citiri
NATO la Bucuresti: Aliatii n-ar trebui sa reduca bugetele alocate apararii
Foto: Arhiva

Adunarea Parlamentara a NATO a solicitat aliatilor sambata, cu ocazia celei de-a 57-a sesiuni anuale ce are loc la Bucuresti, sa nu reduca bugetul alocat apararii pentru a nu pune in pericol securitatea, transmite AFP.

In cadrul unei rezolutii ce urmeaza sa fie supusa luni la vot, parlamentarii cer statelor membre 'sa se abtina sa efectueze reduceri bugetare la un nivel susceptibil sa aduca atingere securitatii nationale si internationale in aceasta perioada de consolidare bugetara'.

"Operatiunile aflate in curs de desfasurare in Libia reprezinta o ilustrare imediata a tensiunii dintre obligatiile ce tin de securitatea nationala si realitatile bugetare", au subliniat ei.

Rezolutia mai avertizeaza Europa in legatura cu riscul de a-si pierde importanta "din punct de vedere strategic" daca nu va continua sa aloce fonduri pentru aparare.

"Diferenta dintre Europa si Statele Unite in termeni de aparare risca sa mineze solidaritatea care a fost multa vreme liantul Aliantei", se mentioneaza in document.

18 state membre NATO au redus bugetul alocat apararii

Potrivit cifrelor prezentate de directorul NATO pentru planificarea fortelor, Frank Boland, cu incepere din 2008, 18 dintre cele 28 de state membre si-au redus bugetul alocat apararii si doar trei respecta a obiectivul de a consacra cel putin doi la suta din Produsul Intern Brut.

In timp ce cota Statelor Unite in bugetul NATO s-a majorat de la 61 la suta in urma cu un deceniu la 77 la suta, 'suntem confruntati cu o situatie serioasa in ce priveste repartizarea sarcinilor', se mai arata in document.

Ministrul roman de externe, Teodor Baconschi, a solicitat statelor membre "sa identifice noi solutii si sa lucreze impreuna pentru a consolida securitatea folosind mai putine resurse", conform conceptului "apararii inteligente" promovat de secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

NATO la Bucuresti: Cat plateste Alianta pentru scutul antiracheta?

In cursul primei sale vizite in Europa dupa preluarea noilor functii in luna iulie, secretarul american al apararii, Leon Panetta, a cerut miercuri tarilor europene sa nu coboare garda, avertizand ca reducerile bugetare ale Pentagonului vor afecta finantarea NATO de catre Statele Unite.

Luni, Rasmussen urmeaza sa vorbeasca despre acest subiect in cursul unei interventii in fata celor 250 de parlamentari reuniti la Bucuresti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
#Adunarea Parlamentara NATO, #bugete aparare membre nato, #nato bucuresti, #reuniune nato Bucuresti , #NATO