NATO maseaza trupe in Polonia - Varsovia a cerut 10.000 de soldati in ajutor

Autor: Ana Ilie
Sambata, 05 Aprilie 2014, ora 18:06
10324 citiri
NATO maseaza trupe in Polonia - Varsovia a cerut 10.000 de soldati in ajutor

Premierul polonez Donald Tusk a declarat, sambata, ca NATO isi va intari prezenta in Polonia, in decurs de cateva saptamani. Actiunea are rolul de a alunga temerile statelor din Estul Europei cu privire la securitatea lor, dupa ce Rusia a anexat peninsula ucraineana Crimeea.

Tusk a vorbit la trei zile dupa reuniunea ministrilor de Externe ai aliantei nord-atlantice, cand NATO a ordonat comandantilor militari sa intocmeasca planuri de intarire a apararii in membrii est-europeni, inclusiv in Polonia, scrie Reuters.

"Intarirea prezentei NATO in Polonia, inclusiv prezenta militara, a devenit un fapt si va fi vizibila in zilele urmatoare si saptamanile urmatoare. Discutia nu este daca, ci ce dimensiune va avea, ce ritm, si unele aspecte tehnice ale intaririi securitatii Poloniei", a precizat Tusk.

Comandantii militari au timp pana la 15 aprilie sa intocmeasca planurile cerute si deocamdata nu s-au aflat detalii cu privire la acestea. Este posibil insa sa cuprinda trimiterea se soldati si echipamente NATO in tarile membre din Est, pentru exercitii si detasare pe termen scurt, dar si masuri de detasare accelerata a fortei NATO de raspuns rapid.

Polonia, care a petrecut mai bine de patru decenii sub influenta URSS, a cerut insistent ca NATO sa trimita soldati pe teritoriul sau.

Efectul Crimeea: Polonia cere 10.000 de soldati NATO pe teritoriul sau

Polonia a cerut NATO sa stationeze 10.000 de soldati pe teritoriul sau, drept demonstratie a hotararii Aliantei de a apara toti membri.

Presedintele rus, Vladimir Putin, a detasat aproximativ 40.000 de soldati la granita estica a Ucrainei si exista temeri ca ar putea anexa mai mult din teritoriul acestei tari.

In acelasi timp, Estonia a pus la dispozitia NATO o baza aeriana, de unde avioanele Aliantei sa patruleze spatiul aerian al tarilor baltice. Este vorba despre baza Amari.

NATO va face anunturi cu privire la viitoarele amplasari de trupe in urmatoarele saptamani. Este posibila trimiterea de trupe si vase de razboi in Europa de Est si tarile baltice.

Statele Unite ale Americii au solicitat deja Romaniei extinderea operatiunilor de la baza Kogalniceanu, respectiv dislocarea unor elemente a unei unitati de infanterie marina si a unui numar de aeronave militare, astfel incat numarul militarilor americani dislocati va fi de maximum 1.600. Presedintele Traian Basescu a informat Legislativul ca a aprobat propunerile premierului referitoare la solicitarile partii americane.

De asemenea, exista semnale ca NATO se deschide si mai mult catre Estul Europei. Potrivit unui document secret al aliantei nord-atlantice, care vorbeste despre exercitii militare comune cu tari precum R. Moldova si Armenia, arata ca NATO trebuie sa exploreze modalitatile prin care partenerii din regiune pot fi mai bine sustinuti, in asa fel incat alianta sa "promoveze stabilitatea in Europa de Est in actualul context".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Polonia trupe NATO, #NATO Rusia Ucraina, #NATO armata Polonia , #NATO