NATO reactioneaza dur dupa ce rusii au cerut Americii sa distruga scutul de la Deveselu

Vineri, 08 Februarie 2019, ora 15:53
8662 citiri
NATO reactioneaza dur dupa ce rusii au cerut Americii sa distruga scutul de la Deveselu
Foto: Arhiva Ziare.com

NATO considera ca recenta afirmatie a Rusiei privind sistemul de aparare antiracheta din Romania constituie "o noua incercare de a distrage atentia de la incalcarea de catre Moscova a tratatului INF (Tratatul privind Fortele Nucleare Intermediare) prin dezvoltarea si desfasurarea rachetei SSC8", a afirmat purtatoarea de cuvant a Aliantei nord-atlantice Oana Lungescu.

"Facem apel la Rusia sa inceteze sa mai faca astfel de afirmatii nefondate si sa se concentreze in schimb asupra revenirii la respectarea INF", a subliniat intr-un comunicat Oana Lungescu.

NATO precizeaza ca baza de la Deveselu face parte din sistemul de aparare antiracheta al NATO, care este "pur defensiv", iar in plus echipamentele "UAV (drone) ale SUA la care face referire Rusia nu sunt rachete". "Nici apararea antiracheta a NATO si nici UAV-urile americane nu incalca INF", a insistat purtatoarea de cuvant.

Ministrul de Externe adjunct al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat vinerea trecuta intr-un interviu pentru postul de televiziune public Rossia-24 ca posibilitatea desfasurarii a 24 de rachete americane de croaziera Tomahawk in Romania este reala la ora actuala si a subliniat ca Moscova nu poate ignora o astfel de amenintare.

"Nu putem sa ne incredem in ceea ce spun americanii, care sustin ca, in prezent, nu au intentia de a folosi astfel de mijloace in sistemele lor Aegis Ashore", a afirmat intre altele inaltul responsabil diplomatic rus, in contextul in care SUA au anuntat ca se retrag din INF in termen de sase luni daca in acest timp Rusia nu revine la respectarea acestui tratat, iar ulterior si Rusia a afirmat ca-si suspenda participarea la tratat.

In centrul conflictului se afla noua racheta ruseasca Novator 9M729, care ar incalca Tratatul INF, incheiat in 1987 si care interzice o intreaga clasa de rachete nucleare si conventionale terestre, cu o raza de actiune cuprinsa intre 500 si 5.500 de kilometri.

NATO citeaza documente publicate de Departamentul de Stat de la Washington care explica faptul ca sistemul de aparare Aegis Ashore este in perfecta conformitate cu obligatiile asumate de SUA in baza INF si nu poate lansa decat rachete defensive de interceptare ca SM-3, dezvoltata si testata exclusiv pentru a intercepta obiecte ce nu se afla pe suprafata terestra si care deci nu face obiectul INF.

Departamentul de Stat insista ca sistemul Aegis Ashore nu dispune de capacitatile si infrastructura necesara pentru a lansa rachete ofensive sau balistice cum sunt Tomahawk, caracterul defensiv al acestor sisteme fiind documentat in acordurile dintre SUA si tarile-gazda Romania si Polonia.

Desi foloseste unele din aceleasi componente structurale cu sistemul de lansare Mk-41 instalat pe nave, sistemul de lansare verticala al Aegis Ashore nu este acelasi, mai noteaza Departamentul de Stat.

In ce priveste dronele inarmate, INF nu impune restrictii asupra testarii, producerii sau posesiei de astfel de vehicule bidirectionale reutilizabile, termenul "racheta" asa cum este el folosit in tratat referindu-se la sisteme unidirectionale, iar Federatia Rusa sustine la randul ei dezvoltarea de UAV-uri inarmate, potrivit Departamentului de Stat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#NATO reactie Rusia distruge scut Deveselu , #NATO