Poate sau nu Deveselu sa intercepteze rachete rusesti? Detalii despre centrele de control si comanda NATO din Romania

Duminica, 01 Martie 2015, ora 16:38
7324 citiri
Poate sau nu Deveselu sa intercepteze rachete rusesti? Detalii despre centrele de control si comanda NATO din Romania
Foto: Flickr/Naval Support Facility Deveselu

Dean Thompson, insarcinatul de afaceri al Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, a vorbit intr-un interviu despre centrele de control si comanda NATO din Romania.

Intrebat daca acestea reprezinta un mod de exercitare a presiunii, Thompson a raspuns: "Sa privim situatia in ansamblu. Cautam modalitati de a intari Alianta, de a o face mai eficienta, atat in regiunea aceasta, cat si in general. Aceste centre de control si comanda fac parte din procesul de dezvoltare al 'Fortei intrunite cu Nivel de Reactie Foarte Ridicat' (FINRFT), care poate fi privita ca o unitate cu reactie rapida.

Aceste centre de comanda vor fi active pe teritoriul celor sase tari NATO ce s-au oferit sa le gazduiasca. Romania e una dintre ele. Sunt centre de comanda si de control care vor ajuta acea unitate, in cazul in care trebuie sa actioneze. SUA va avea reprezentanti in fiecare centru si suntem nerabdatori sa colaboram cu romanii. Aproximativ 30.000 de soldati vor fi controlati de aceste centre de comanda si pot intra in actiune, la nevoie".

Dusa: In zilele urmatoare vom stabili amplasamentele comandamentelor NATO

Insarcinatul cu afaceri al SUA la Bucuresti a precizat ca anul acesta, Romania va avea parte de mai mult sprijin atat in ceea ce priveste numarul de soldati pe uscat, cat si numarul de nave militare, de avioane militare, din partea SUA si a altor aliati NATO.

Thompson a precizat ca in acest an vor avea loc "manevre cu trupe din diferite tari, vizite de nave, exercitii logistice. European Readiness Initiative e o actiune initiata de presedintele Obama anul trecut, care a fost aprobata de Congres chiar inainte de Craciun, cred. Acest program spune ca vom fi mai prezenti, ca fortele noastre vor fi mai vizibile, ca sa constituie o asigurare".

Acesta a vorbit si despre baza de la Deveselu, care este un motiv de ingrijorare pentru Rusia.

"E un eufemism, caci ei s-au exprimat mult mai dur in privinta asta. Deci rusilor nu le convine baza aceasta de la Deveselu, pe care o vedem acum, din fotografiile NATO, in stadiul in care era in ianuarie. Este in pregatire, in constructie. Initial, aceasta a fost conceputa pentru o posibila amenintare iraniana. Sa fie foarte clar: sistemul e conceput pentru amenintari din afara regiunii nord-atlantice. Am fost foarte clari de la bun inceput. Si noi, si NATO. Iar Rusia stie asta foarte bine. Nu este conceput ca un sistem impotriva rachetelor rusesti", a punctat diplomatul american.

Intrebat daca, totusi, poate intercepta rachete rusesti, Thompson a punctat: "Nu pentru asta e conceput, nu acesta e scopul sau, asa ca nu intru intr-o discutie care are aceasta premisa".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Dean Thompson reprezentant SUA Bucuresti, #centre control NATO , #NATO