Prima mobilizare NATO la portile Rusiei: Trupele americane intra in Polonia

Joi, 12 Ianuarie 2017, ora 15:54
7264 citiri
Prima mobilizare NATO la portile Rusiei: Trupele americane intra in Polonia
Foto: Arhiva Ziare.com

Militari americani intra in Polonia si indeplinesc astfel un vis al polonezilor inca de la caderea comunismului, in 1989, de a avea trupe din Statele Unite pe teritoriul lor, ca masura de disuasiune fata de Rusia.

Vehicule si militari americani in tinuta de camuflaj au trecut miercuri frontiera din Germania in sud-vestul Poloniei si se indreptau catre Zagan, unde isi vor avea baza, relateaza The Associated Press si BBC.

Citeste si NATO se pregateste sa faca fata Rusiei: Tancurile americane debarca in Germania. Romania capata avioane de lupta

Statele Unite si alte state occidentale au efectuat exercitii pe flancul de est al NATO, insa aceasta mobilizare americana va fi prima desfasurare continua a unui aliat NATO in regiune.

In pofida festivismului, acest moment istoric este umbrit de ingrijorari cu privire la faptul ca aceasta consolidare a securitatii ar putea sa fie subminata de opiniile pro-Kremlin ale presedintelui ales Donald Trump.

Polonia si tarile baltice sunt ingrijorate de agresivitatea de care Rusia a dat dovada in Ucraina si Siria.

Aceste tancuri, vehicule blindate si cei peste 3.000 de militari fac parte din masurile adoptate de presedintele Barack Obama cu scopul de a oferi asigurari aliatilor NATO in fata Moscovei.

Ele sosesc in Polonia cu doar cateva zile inainte de investirea lui Trump, care a semnalat ca vrea sa imbunatateasca relatiile Washingtonului cu Moscova.

Este vorba despre cea mai importanta consolidare militara americana in Europa din ultimele cateva decenii, comenteaza BBC.

Peste 80 de tancuri de lupta si sute de vehicule blindate au sosit deja in Germania si sunt trimise, in prezent, catre Europa de Est, pe drumuri si cu trenul.

Brigada americana de blindate va efectua exercitii in tarile baltice, tot in cadrul masurilor adoptate de Obama fata de interventia Rusiei in Ucraina cu scopul de a oferi asigurari aliatilor NATO ingrijorati.

Vezi si Cele mai mari exercitii militare NATO in Polonia, dupa '89: Sa vedem daca putem apara flancul estic

Potrivit acestui plan, forte se vor roti in regiune la fiecare noua luni.

Insa alegerea lui Trump ridica intrebari cu privire la continuarea acestei pozitii militare americane, transmite din Polonia corespondentul BBC in domeniul Apararii Jonathan Beale.

Secretarul american al Apararii nominalizat de Trump, generalul James Mattis, urmeaza sa fie intrebat joi care este pozitia noii administratii americane fata de Rusia, in audierea sa la Senat in vederea confirmarii in functie.

Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Alianţei Dreapta Unită la Primăria Iaşi, Marius Bodea, a declarat după înregistrarea candidaturii sale la Biroul Electoral Municipal că pe 9 iunie bătălia se va da „între...
#NATO trupe Polonia, #militari americani Polonia , #NATO