Proteste in Muntenegru: Opozitia se opune aderarii la NATO si striga "Mama Rusia!"

Duminica, 13 Decembrie 2015, ora 10:09
3733 citiri
Proteste in Muntenegru: Opozitia se opune aderarii la NATO si striga "Mama Rusia!"
Foto: Arhiva Ziare.com

Mai multe mii de militanti ai Opozitiei proruse si prosarbe din Muntenegru au protestat sambata la Podgorica impotriva viitoarei aderari la NATO a acestei ex-republici iugoslave, solicitand un referendum cu privire la aceasta tema, pe care guvernul nu intentioneaza sa-l organizeze.

"Daca se evita organizarea unui referendum si daca obiectivul guvernului este de a face sa treaca fraudulos decizia asupra aderarii de Parlament, Muntenegru va fi adus in pragul unui conflict civil", a lansat in fata multimii Andrija Mandic, lider al "Noii democratii sarbe", o formatiune de opozitie, relateaza AFP.

Aproximativ 2.000 de persoane au participat la aceasta demonstratie in fata Parlamentului muntenegrean, potrivit unei evaluari a jurnalistilor aflati la fata locului (circa 5.000, conform organizatorilor).

Muntenegru a fost invitat in 2 decembrie de ministrii afacerilor externe din tarile membre NATO sa se alature acestei organizatii, care isi continua astfel extinderea in Peninsula Balcanica, spre nemultumirea Moscovei. Aceasta mica tara, cu 630.000 de locuitori, de pe coasta adriatica, ar urma sa devina in urmatoarele 18 luni pana la doi ani cel de-al 29-lea membru al Aliantei Nord-Atlantice.

Manifestantii agitau drapele rusesti si sarbe, scandand: "Putin este sarb! " si "Mama Rusia!". "Nu razboiului-Nu NATO!" si "Noi suntem impotriva razboiului. Dar voi?", se putea citi pe pancartele participantilor la actiunea de protest.

"Ei ne-au invitat sa aderam la NATO doar pentru a avea ceva mai multi soldati impotriva Rusiei. Nu trebuie sa participam la acest joc", le-a spus manifestantilor Momir Bulatovic, fost presedinte muntenegrean si aliat apropiat al defunctului conducator sarb Slobodan Milosevic.

Dupa destramarea Iugoslaviei la inceputul anilor 1990, Muntenegru a participat initial la o uniune cu Serbia (Republica Federala a Iugoslaviei), inclusiv in timpul bombardamentelor NATO in primavara anului 1999 impotriva Serbiei pentru a se pune capat politicii represive a regimului lui Slobodan Milosevic in Kosovo, noteaza AFP.

"NATO asasin!" au mai scandat manifestantii, dintre care unii purtau lumanari in memoria celor zece persoane, intre care sapte civili, ucise in timpul bombardamentelor Aliantei Nord-Atlantice asupra Muntenegrului.

Muntenegru s-a separat de Serbia si si-a proclamat independenta in 2006.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#proteste Muntenegru NATO, #referendum Muntenegru NATO , #NATO