Raportul anual al NATO despre Romania: Stoltenberg s-a declarat incurajat de cheltuielile pentru aparare

Luni, 13 Martie 2017, ora 20:14
5779 citiri
Raportul anual al NATO despre Romania: Stoltenberg s-a declarat incurajat de cheltuielile pentru aparare
Foto: Ziare.com

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a publicat luni raportul sau anual, in care s-a declarat incurajat de faptul ca Romania isi propune sa cheltuiasca 2% din PIB pentru aparare anul acesta si indeamna si alte state membre sa faca eforturi in acest sens.

Secretarul general al NATO a amintit ca patru grupuri de lupta multinationale, la care participa cel putin 17 tari aliate, sunt desfasurate in Estonia, Letonia, Lituania si Polonia.

"Ne sporim prezenta in sud-estul Aliantei, avand in centru o brigada multinationala in Romania", se arata in raport.

"Programul nostru de aparare antiracheta reprezinta o investitie pe termen lung impotriva unei amenintari pe termen lung. Baza de aparare antiracheta Aegis Ashore din Romania este capabila in prezent de operatiuni non-stop - ceea ce creste semnificativ acoperirea defensiva a teritoriului NATO impotriva atacurilor cu rachete cu raza de actiune scurta si medie, din afara zonei euro-atlantice", scrie in document.

Secretarul general a mentionat in raport si prezenta consolidata din regiunea Marii Negre, in care Romania joaca un rol important.

Un punct important in raport l-a reprezentat bugetul pentru aparare. In 2016, 23 de aliati si-au crescut cheltuielile in acest sector, in termeni reali, cu 3,8%, adica 10 miliarde de dolari.

Secretarul general a confirmat, insa, ca numai cinci aliati au cheltui 2% din PIB pentru aparare in 2016, asa cum prevad normele NATO. "Este realist ca toti aliatii sa ajunga la acest obiectiv. Toti aliatii au fost de acord cu el, la cel mai inalt nivel, si poate fi atins", a subliniat el.

De altfel, Stoltenberg a amintit ca, in anul 2000, aliatii europeni alocau impreuna 2% din PIB pentru aparare.

El s-a declarat incurajat ca Romania intentioneaza sa atinga aceasta tinta in 2017, iar Lituania si Letonia au planuri similare pentru 2018. In anul 2016, Romania a alocat 1,41 la suta din PIB, potrivit raportului lui Stoltenberg.

Seful NATO a incurajat aliatii sa isi intensifice eforturile in acest sens si a anuntat ca acest subiect va vigura pe agenda viitoarei reuniuni a liderilor blocului militar.

Totodata, in ce priveste masurile luate in anul 2016, Stoltenberg a trecut in revista si avioanele de lupta detasate in Romania, Bulgaria si Polonia.

Seful NATO: Romania da un exemplu aliatilor prin alocarea pentru Aparare a 2% din PIB

Guvernul a dat mai putini bani pentru Aparare, dar sustine ca totusi cei 2% din PIB vor exista - UPDATE

Dragnea a ajuns in SUA: I-a spus consilierului pentru securitate al lui Trump ca Guvernul aloca 2% pentru Aparare

Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Premierul Marcel Ciolacu a avut, vineri, o întâlnire cu vicepreşedintele Turciei, Cevdet Yılmaz şi a precizat că a discutat cu acesta, printre altele, despre proiectele de colaborare cu...
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat vineri că are încredere în şansele sale la alegeri, pentru că Bucureştiul arată "mult mai rău decât acum patru ani"....
#Jens Stoltenberg raport NATO 2016, #Romania raport NATO 2016, #Stoltenberg raport NATO Romania, #raport NATO Romania 2016 , #NATO