Rasmussen: Romania are o pozitie puternica in cadrul NATO

Joi, 23 Mai 2013, ora 19:52
1958 citiri
Rasmussen: Romania are o pozitie puternica in cadrul NATO

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, sustine ca Romania are o pozitie puternica in cadrul NATO, iar faptul ca ambasadorul tarii noastre, Sorin Ducaru, a fost numit miercuri asistent al secretarului general pentru riscuri de securitate emergente este o expresie a acestui lucru.

"Asa cum am spus, voi multumi Romaniei pentru contributia ei substantiala la operatiunile conduse de NATO, in special in Afganistan. Romania are un contingent foarte mare care opereaza in Afganistan, intr-unul din 'locurile fierbinti'.

Felicitam trupele romanesti pentru profesionalismul si curajul lor. Au jucat un rol important in Afganistan si ne-au ajutat sa ne indeplinim obiectivul de a impiedica Afganistanul sa devina din nou un refugiu pentru teroristi. Aceasta parte a sarcinii noastre a fost indeplinita.

Acum ii pregatim pe afgani sa se ocupe singuri de problemele de securitate si sper ca Romania va fi in pozitia de a contribui si pe viitor la noua misiune a NATO, care va incepe in 2015.

Misiunea actuala compacta a ISAF se va incheia pana la finalul lui 2014, iar din 2015 vom incepe o misiune de instruire. Va fi o misiune non-combat, care va forma si va oferi asistenta si consiliere fortelor de securitate afgane. Sper ca Romania va contribui si la aceasta misiune de instruire. Aceasta, bineinteles, va fi o chestiune pe care o vom discuta in timpul vizitei de la Bucuresti", a declarat oficialul NATO.

Acesta a subliniat ca tara noastra are o contributie importanta la operatiunile NATO.

Secretarul general al NATO vine joi in Romania

"Mai mult decat atat, Romania este foarte activa intr-un numar de proiecte colective, multinationale, ceea ce este foarte important ca parte a ceea ce eu numesc 'Smart Defence' pentru ca, dupa parerea mea, modalitatea de a ne asigura o utilizare mai eficienta a resurselor in viitor este ca un anumit numar de tari sa coopereze. Va fi din ce in ce mai dificil pentru natiunile individuale sa achizitioneze dotarile militare necesare in viitor, dar, daca ne ajutam unii pe altii, daca punem laolalta si impartim resursele (politica 'Pooling and sharing'), daca le folosim mai eficient, atunci putem. Si numim asta 'Smart Defence' pentru ca este un mod inteligent de a folosi resursele.

Romania este foarte activa intr-un numar de proiecte multilaterale. Apreciez asta si ii voi multumi Romaniei pentru acest lucru", a adaugat Anders Fogh Rasmussen.

"n final, voi mentiona contributia politica a Romaniei la NATO si poate, in aceasta privinta, voi evidentia faptul ca tocmai l-am numit pe actualul ambasador al Romaniei la NATO, Sorin Ducaru, in postul de asistent al secretarului general pentru riscuri de securitate emergente. El va conduce una dintre diviziile noastre din NATO care se ocupa de noile amenintari si provocari de securitate.

Abia astept sa cooperez cu ambasadorul Ducaru in aceasta pozitie. Il cunosc deja foarte bine, este ambasador al Romaniei la NATO de mult timp, de fapt este cel mai vechi ambasador la NATO dintre toti colegii sai, deci este si ceea ce numim decanul Consiliului NATO.

Am mentionat acest lucru pentru ca este o expresie a pozitiei puternice a Romaniei in cadrul NATO", a mai spus oficialul NATO.

El face o vizita in Romania, in perioada 23-24 mai, la invitatia presedintelui Traian Basescu. In timpul vizitei, Rasmussen va avea mai multe intalniri cu oficiali romani.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#Anders Fogh Rasmussen Romania, #secretar general NATO Romania, #Rasmussen vizita Romania , #NATO