Relatiile dintre NATO si Rusia, reluate in martie

Joi, 26 Februarie 2009, ora 12:19
629 citiri
Relatiile dintre NATO si Rusia, reluate in martie

Ambasadorul rus la NATO a declarat miercuri ca Moscova ar putea relua oficial legaturile cu NATO in luna martie si l-a invitat pe secretarul general al organizatiei la o reuniune regionala dedicata situatiei din Afganistan.

NATO a suspendat relatiile cu Rusia in august, in urma razboiului ruso-georgian, dar Moscova si membrul-cheie al Aliantei, SUA, au inceput sa transmita reciproc mesaje de reconciliere dupa alegerea lui Barack Obama, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

"Am prezentat principiile in baza carora consideram ca este posibila construirea viitoarei noastre cooperari", a declarat ambasadorul Dmitri Rogozin.

"Daca aceste principii sunt acceptate la reuniunea ministrilor de externe din NATO de la Bruxelles, la 5 martie, atunci va fi vorba despre o decizie reciproca. Construirea de noi relatii...vom face totul pentru a evita situatiile de genul celor care au dus la suspendarea Consiliului NATO-Rusia", a continuat acesta.

Potrivit RIA Novosti, Rogozin va avea o intalnire cu secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, la Bruxelles, joi, pentru "sincronizarea ceasurilor", dar nu a dat detalii.

Potrivit lui Rogozin, secretarul general a fost invitat la o reuniune ministeriala a Organizatiei pentru Coooperare de la Shanghai, la Moscova, la 27 martie, care se va concentra pe Afganistan. Din organizatie fac parte China, Rusia, Kazahstan, Kirgizstan, Uzbekistan si Tadjikistan.

Purtatoarea de cuvant a NATO, Carmen Romero, a confirmat invitatia si a spus ca de Hoop Scheffer o analizeaza.

In prezent, Statele Unite cauta, dupa inchiderea anuntata a bazei lor din Kirgizstan, alte cai pentru transporturile destinate trupelor straine din Afganistan. "Afganistanul este o mare durere de cap pentru NATO. Tranzitul pe cale ferata al materialului fara caracter militar - care va trece si prin Rusia - inca nu functioneaza, in timp ce pierderile de vieti omenesti din Afganistan cresc", a spus Rogozin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum poate amenința Rusia din Niger flancul sudic al NATO
Cum poate amenința Rusia din Niger flancul sudic al NATO
În noua eră a rivalității între marile puteri, Africa este unul dintre locurile în care Statele Unite pierd. Rusia câștigă rapid teren în Niger, iar consecințele acestui fapt s-ar putea...
Când va fi pregătită Rusia să atace NATO. Anunțul a fost făcut de cel mai înalt oficial militar german
Când va fi pregătită Rusia să atace NATO. Anunțul a fost făcut de cel mai înalt oficial militar german
Rusia ar putea fi pregătită din punct de vedere militar să atace ţările NATO în decurs de 5 până la 8 ani, dacă va alege să facă acest lucru, după ce îşi va reconstrui forţele...
#Rusia, #NATO, #razboi ruso georgian , #NATO