Reuters: Militari americani au primit ordinul "socant" sa mute cu trenul rachete Patriot in Romania

Joi, 27 Octombrie 2016, ora 18:20
17044 citiri
Reuters: Militari americani au primit ordinul "socant" sa mute cu trenul rachete Patriot in Romania
Foto: Arhiva Ziare.com

Aproximativ 100 de militari americani au primit saptamana aceasta ordinul de a muta cu trenul un sistem de aparare antiaeriana de tip Patriot din Germania in Romania, pentru a descuraja atitudinea agresiva a Rusiei in Europa.

Anuntul a fost facut de un general american de rang inalt, iar Reuters a catalogat ordinul ca fiind unul "socant", pentru ca i-a luat pe militari prin surprindere.

Acest exercitiu, la care vor lua parte 100 de militari romani, va avea loc la inceputul lunii noiembrie.

Update 18:44 - Rugat sa confirme, presedintele Klaus Iohannis a spus ca in perioada urmatoare vor avea loc numeroase exercitii, insa i-a indemnat pe jurnalisti sa ceara confirmari punctuale de la oficiali din armata.

Astfel de exercitii militare anuntate din scurt vor ajuta NATO sa-si acopere lacunele in apararea aeriana si antiracheta, in contextul in care Alianta lucreaza la o noua strategie pentru a descuraja Rusia, sustine generalul american.

"Avem multe de facut, dar acum toata lumea are aceste lacune in vizor si actionam impreuna sa le rezolvam", a declarat general-maiorul Timothy McGuire, adjunctul comandantului ForTelor terestre americane in Europa, intr-un interviu pentru Reuters.

Exercitiile consolideaza pregatirea de lupta si capacitatea de a raspunde din scurt unor amenintari, a subliniat el.

"Nu vrem un razboi, insa cea mai buna cale de a mentine pacea este consolidarea si capacitatea de a fi pregatiti", a declarat generalul.

Seful Statului Major al Fortelor terestre americane Mark Milley si conducatori ai 38 de armate europene au convenit aupra acestui lucru miercuri, in cadrul unei reuniuni la Wiesbaden, in Germania, a precizat McGuire.

Declaratiile vin in contextul in care Marea Britanie, Statele Unite si alti aliati NATO trimit trupe si echipamente in Europa de Est, in cadrul celei mai ample comasari NATO la frontierele cu Rusia, de la Razboiul rece si pana in prezent.

Sapte state NATO trimit trupe in Romania

NATO muta strategic in fata amenintarii Rusiei: UK trimite avioane de lupta Typhoon in Romania

Rusia, la randul ei, isi sporeste prezenta navelor de razboi in Marea Baltica si Marea Mediterana. Asta dupa ce a desfasurat rachete de tip Iskander, ce pot fi dotate cu focoase nucleare, in Kaliningrad, o enclava rusa in Europa, situata intre Polonia si Lituania.

Avand in vedere amenintarea tot mai puternica a Rusiei, McGuire a anuntat ca Statele Unite si aliatii lor vor sa modernizeze sistemele aeriene si antiracheta invechite ale aliatilor est-europeni. Unii folosesc in continuare echipamente care dateaza din perioada in care faceau parte din Pactul de la Varsovia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
#sistem Patriot Germania Romania, #sistem mutat Germania Romania , #NATO