Romania se iluzioneaza ca va fi aparata de NATO - Stratfor (II)

Vineri, 19 Noiembrie 2010, ora 10:57
4658 citiri
Romania se iluzioneaza ca va fi aparata de NATO - Stratfor (II)

Dr. George Friedman, un membru in conducerea organizatiei Stratfor Global Intelligence, Inc. a publicat ultima parte a articolului sau despre Romania, care este rezultatul a catorva saptamani de investigatii si discutii cu membri ai guvernului, cu oameni de afaceri si cu cetateni particulari.

Stratfor: Raport din Romania (I)

Participarea Romaniei in NATO creeaza impresia unui sanctuar balcanic, unde orice posibilitate de agresiune e zero. Desi Romania se asteapta la aparare, in caz de agresiune, NATO din ziua de azi nu e cu nimic similar celui din timpul razboiului rece.

Cea mai buna comparatie ar fi cu clubul unui grup de ofiteri superiori pensionati. Puterea si vointa NATO sunt chestionate chiar si de proprii membri. Singura tara care a fost avantajata, de acest fel de aranjament, a fost Germania, care a avut cheltuieli militare aproape neglijabile. Restul membrilor, incluzand SUA, au cheltuit o parte majora din venitul national brut.

In momentul de fata, NATO are o strategie ambitioasa, dar ii lipseste fibra de violenta pentru a o implementa din plin. Un alt aspect legat de fluiditatea relatiilor in NATO, e oferit de cele mai diferite interese, uneori divergente, ale noilor membri. Pentru o victima a istoriei, cum e Romania, iluzia sigurantei oferite de aureola NATO conteaza foarte mult, desi e fara valoare practica. Autorul citeaza aici, costurile asociate cu statutul de membru in NATO, cheltuieli pe care Romania nu si le poate permite, in special pe fondul dificultatilor curente.

De aceea, asteptarile modeste ale romanilor par sa fie, toate, temperate de experientele trecutului. Pentru un strain este imposibil de descifrat intre reticenta instinctiva, proprie sufletului romanesc, sau un calcul matematic cu mai multe rezultate posibile. In ambele cazuri, psihicul romanesc pare sa intarzie actiunea, pana-si evalueaza toate alternativele.

Asa se face ca, de obicei, pierde trenul. Rareori se agata de ultimul vagon si ramane acolo. Daca il intrebi, iti va spune ca se simte bine acolo. Acest lucru i-a fost relatat de un om de afaceri din Constanta. (Se pare ca romanii sunt conditionati sa accepte calitate inferioara, relatii secundare si scuze pentru insucces, cu prea multa usurinta).

Se observa ca Romania a fost o natiune unitara de secole, a avut mereu un teritoriu dezbinat, sub diverse forme statale, cucerite de vecini mai puternici. Intr-o mare masura, memoria genetica creata de istoria ei se manifesta frecvent si acum. Politicienii din Moldova se cearta cu cei din Valahia (Muntenia) ambii facand rezistenta comuna celor din Transilvania si Banat, pentru nimicuri triviale, cum ar fi ordinea de zi a Parlamentului, introducerea de motiuni sau cenzura unor actiuni.

Media prezinta aceste frictiuni drept bazate pe apartenenta politica, fapt care e numai pe jumatate corect. Si asta e tragedia geo-politica a Romaniei, o tara separata de o limba comuna si o geografie divizanta, conclude autorul.

Vorbind de romanul Hertei Muller, "Audienta", autorul precizeaza ca literatura Romaniei e extrem de vasta, fiind traversata de toate curentele marilor gandiri mondiale, dar tara n-a stiut s-o expuna pe piata mondiala. Realitatile descrise de Muller se mai pot intalni peste tot, de la sotii care-si abuzeaza sotiile, betivi in public, si disperarea vizibila pe unele fete, alaturi de zambetele plin de satisfactie al altora. Exact ca in perioada descrisa de ea, cand chemarea "in audienta" la Securitate sau la biroul de partid, puteau insemna si viata si moarte.

Nu i-a scapat nici faptul ca aproape la 20 de ani, dupa caderea regimului comunist, mai sunt inca oameni care-si mai asteapta restituirea proprietatilor confiscate.

Parasind Romania, George Friedman isi exprima sentimente extrem de amestecate. Pe de o parte, Romania are un popor talentat, cu traditii si un trecut demn de popularizat, iar pe de alta parte, s-a lasat condus de un grup de oportunisti, pusi urgent pe capatuiala, inainte ca regulile UE sa se aplice din plin.

In final, el spune ca plecand din Romania, spre Moldova, se asteapta sa intalneasca un alt aspect al sufletului romanesc, explicand cititorilor americani, ca Moldova, de fapt, e Romania, o provincie acaparata de Stalin, cu acordul lui Hitler.

Incheie prin a spune ca, dupa parerea sa, Moldova a infruntat istoria din plin, la un nivel cu mult mai brutal decat restul tarii, fapt ce-l va descrie in urmatoarele articole. Astept cu interes raportul calatoriei in Moldova.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#analiza Stratfor Romania, #evolutie geopolitica Romania, #Romania NATO , #NATO
Comentarii
I
I.E.Feher
rank 1
"Politicienii din Moldova se cearta cu cei din Valahia (Muntenia) ambii facand rezistenta comuna celor din Transilvania si Banat,
Poza Val
Val
rank 5