NATO la Bucuresti: Scutul antiracheta, atacat de francezi - ce raspunde Romania

Sambata, 08 Octombrie 2011, ora 10:58
6051 citiri
NATO la Bucuresti: Scutul antiracheta, atacat de francezi - ce raspunde Romania
Foto: TVR Info

Mai multi parlamentari europeni au contestat construirea scutului antiracheta, in sesiunea de intrebari si discutii de dupa discursul secretarului de stat din Ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, din a doua zi a Adunarii Parlamentare a NATO de la Bucuresti.

Reprezentantul Frantei, Jean-Michel Boucheron, precum si un diplomat din Rusia si altul din Ucraina au contestat scutul, iar Bogdan Aurescu, senatorul PNL Teodor Melescanu si congresmenul american Bob Turner l-au aparat.

Atac din Franta

Cel mai virulent dintre contestatarii scutului a fost chiar un parlamentar dintr-o tara aliata, socialistul francez Jean-Michel Boucheron.

El a fost primul care s-a ridicat si a spus ca sistemul antiracheta american nu e necesar, ar fi ineficient si ca mai bine NATO s-ar inarma mai mult.

"Conceptul de aparare antiracheta - cred ca nu serveste vreunui scop privind securitatea noastra - intr-un atac, ar lasa 3/4 din rachete sa treaca. Nu inteleg de ce prietenii nostri americani au pus atata presiune pe noi sa-l facem.

Daca ar exista riscul ca Iranul sa ne atace, ar fi un raspuns nuclear din partea noastra, nu interceptarea conteaza, ci capacitatea de a reactiona. Intr-o vreme cand bugetele noastre sunt restrictionate, as prefera sa cheltuim pe un sistem de inarmare.

Cred ca sistemul antiracheta e ineficient impotriva unei amenintari care nu exista (....)prietenii nostri americani au incercat sa ne atraga intr-un "razboi al stelelor"(n.red.-aluzie la proiectul american din anii '80, de interceptare a rachetelor cu lasere), a spus Boucheron.

Aurescu: Nu e Razboiul Stelelor

Secretarul de stat Aurescu i-a raspuns reprezentantului Frantei spunand ca acest sistem nu are de-a face cu "Razboiul Stelelor" si ca este unul eficient, care intercepteaza cea mai mare parte a rachetelor.

"Nu cred ca a fost o intrebare, a fost un comentariu (...) Din ce stiu de la armata SUA, nu are nimic de-a face cu Razboiul Stelelor - e mult mai avansat si mai precis. In septembrie 2009, presedintele Obama a schimbat abordarea, care acum e bazata pe aceasta presupunere - caracterul e diferit.

Are si un avantaj important din punct de vedere politic - de fapt, e unul defensiv, nu unul ofensiv. Asta arata ca aliatii sunt concentrati pe esenta Aliantei, care e apararea colectiva".

Scepticismul din Ucraina, peste cel din Rusia

Un parlamentar rus, Victor A. Ozerov, si unul ucrainean, Kuzma, au ridicat si ei semne de intrebare in privinta sistemului antiracheta, mai ales ultimul spunand ca ar putea constitui un pericol sau ca ar trebui date mai multe garantii.

Reprezentantul Rusiei l-a intrebat pe Aurescu daca, din perspectiva Romaniei, exista un sistem de aparare antiracheta europeana sau e doar o parte a celui american, in afara de gazduirea sistemului, ce alte contributii va mai avea Romania si daca tara noastra a fost mandatata de toate statele membre NATO sa semneze acordul antiracheta cu SUA.

Parlamentarul ucrainean a fost mai sceptic si a intrebat de ce crede Romania ca exista riscul unui atac nuclear si de unde, daca Romania s-a consultat cu vecinii cand a decis sa construiasca scutul si cum de Romania crede ca nu exista niciun pericol, din moment ce baza americana de la Deveselu va trebui pazita de pe mare, din aer si de pe uscat.

Raspunsuri pentru vecinii slavi

Aurescu i-a raspuns rusului, spunand ca acordul antiracheta - "e un proces fara precedent de transparent" si ca acesta nu ameninta Rusia. El a evitat un raspuns direct privind un sistem european, precizand doar ca "exista o componenta europeana" a acestuia si ca sistemul NATO si cel rusesc "vor lucra impreuna".

Secretarul de stat de la MAE i-a replicat colegului ucrainean, spunand ca a anuntat Ucraina despre acest scut, dar a si trimis o sageata la adresa tarii vecine, subliniind ca soldatii americani de la baza din Deveselu sunt prea putini pentru a strica echilibrul geopolitic, dar exista la Marea Neagra locuri unde sunt trupe mai numeroase, precum in Crimeea. Aurescu a facut, astfel, o aluzie directa la faptul ca Ucraina gazduieste flota militara ruseasca pe teritoriul sau.

"Ma bucura interesul colegilor nostri ucraineni. Raspunsul e extrem de simplu - cui ii e vecin NATO - speram ca NATO si Romania sunt vecini cu o tara prietena - asa vedem Ucraina, Moldova, asa vedem regiunea Marii Negre.

Imediat dupa ce am decis sa raspundem ofertei SUA sa devenim parte a proiecului, am notificat toti vecinii, inclusiv Ucraina (...) Vor fi 1.500 de oameni - nu va prezenta o amenintare la echilibrul geopolitic - sunt trupe mai numeroase in Marea Neagra, in Crimeea, spre exemplu", a spus Aurescu.

In apararea scutului antiracheta a venit si congresmenul american Michael Turner, care le-a transmis rusilor ca "avem un raport excelent care a fost pus la dispozitia tuturor".

Fostul ministru de Externe, liberalul Theodor Melescanu, a spus si el ca NATO va coopera cu Rusia pe sistemul antiracheta si ca acesta nu rezolva toate problemele de securitate, dar e un pas important in directia cea buna.

REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
#scut antiracheta contestat AP, #Adunarea Parlamentara NATO scut , #NATO