Secretarul adjunct al NATO, decorat de Iohannis: Exercitiile Rusiei la Marea Neagra, sursa de ingrijorare

Luni, 29 August 2016, ora 17:53
4141 citiri
Secretarul adjunct al NATO, decorat de Iohannis: Exercitiile Rusiei la Marea Neagra, sursa de ingrijorare
Foto: Captura YouTube

Exercitiile militare spontane ale Rusiei la Marea Neagra reprezinta "o sursa de ingrijorare" si "genereaza potential pentru neintelegeri", a declarat, luni, la Bucuresti, secretarul general adjunct al NATO Alexander Vershbow.

"Aceasta practica (n.r. - exercitiile spontane) este o sursa de ingrijorare pentru Alianta, desigur. Au dreptul de a face aceste exercitii. (...) Acest lucru nu contribuie nici la stabilitate in zona, nici la un mediu de incredere, ci mai degraba genereaza potential pentru neintelegeri. (...) Rusia a facut multe astfel de exercitii spontane in ultimii doi ani. NATO nu a facut aceste exercitii inca de la finalul Razboiului Rece", a spus Vershbow, intr-o conferinta de presa sustinuta la Reuniunea Anuala a Diplomatiei Romanesti.

El a precizat ca o alta sursa de ingrijorare pentru NATO este militarizarea Crimeei, care creeaza riscuri noi pentru aliati.

"Am cerut autoritatilor militare sa ofere sfaturi si optiuni aditionale pentru cai de intarire a prezentei marine, a activitatii maritime in zona Marii Negre si posibile cai de intarire a dimensiunii aeriene a descurajarii. Asteptam unele idei bune din partea militara", a spus oficialul NATO.

Vershbow a fost intrebat cum comenteaza afirmatiile ambasadorului SUA la Chisinau, potrivit carora Moldova trebuie sa ramana un stat suveran si independent iar unirea cu Romania nu este o alegere practica.

El a precizat ca nu a vazut declaratia ambasadorului James Pettit.

"As vrea doar sa spun ca Moldova si Romania sunt state suverane. Trebuie sa respectam suveranitatea si integritatea teritoriala a fiecarui stat suveran din Europa. Romania si Moldova au legaturi istorice de multa vreme si concluzia este ca fiecare din acestea trebuie sa fie singurul factor determinant al propriului sau destin", a comentat pe acest subiect Alexander Vershbow.

La randul sau, ministrul de Externe, Lazar Comanescu, a afirmat ca nu a avut timp sa vada in detaliu declaratia si a comentat spunand ca "Romania a fost prima tara care a recunoscut independenta Republicii Moldova, si a fost tara care sustine si va continua sa sutina ferm procesele de reforma, de consolidare statala a Republicii Moldova, pentru apropierea Republicii Moldova ca stat integru si independent".

Alexander Vershbow a fost decorat luni seara la Cotroceni de presedintele Klaus Iohannis, cu Ordinul "Steaua Romaniei", cea mai inalta distinctie a statului roman.

In decretul de decorare, semnat de presedinte in luna aprilie, se arata ca secretarul general adjunct al NATO primeste Steaua Romaniei "in semn de inalta apreciere a interesului sustinut fata de tara noastra si a sprijinului constant acordat Romaniei".

La ceremonia de luni, Iohannis l-a numit pe Vershbow "un prieten adevarat al Romaniei", iar cel din urma a urat "viata lunga NATO si unei Romanii puternice in interiorul sau".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#NATO exercitii militare Rusia , #NATO
Comentarii
Poza programer2
programer2
rank 1
Plavanul din Carpati ...Un moment prielnic sa decorezi un american