Oficial al NATO: Nu cred ca vom avea parte de al Treilea Razboi Mondial

Duminica, 11 Decembrie 2011, ora 16:40
3405 citiri
Oficial al NATO: Nu cred ca vom avea parte de al Treilea Razboi Mondial
Foto: Arhiva

Adjunctul secretarului general al NATO, Jamie Shea, crede ca nu vom avea parte de un al Treilea Razboi Mondial, chiar daca suntem intr-o perioada de criza, deoarece marile puteri sunt mai putin interesate, in prezent, de conflicte.

"Nu cred ca vom avea un al Treilea Razboi Mondial. In prezent, chiar si in conditii de criza economica exista mai multa solidaritate internationala, din cauza interdependentei, de aceea cred ca tarile se vor sustine intre ele, iar Europa nu va fi izolata. De asemenea, mai sunt multe organizatii internationale, care in trecut nu existau, care coopereaza si negociaza. Marile puteri sunt mai putin interesate de conflicte, decat erau in trecut.

Nu mai suntem in 1930, cand Hitler a impus razboiul. Marile puteri sunt mult mai constiente acum de limitarile unui conflict. Insa cred ca trebuie sa rezolvam criza economica mai repede. Si mai sunt trei mari provocari, la care trebuie sa gasim solutii. In prezent sunt 7 miliarde de oameni pe planeta, care va fi impactul schimbarilor climatice si unde este Europa in toata problema asta?", a declarat oficialul NATO in cadrul unui interviu acordat Tvr Info.

Jamie Shea a mai spus ca in contextul actual, NATO pune accentul pe anticipare, luand in considerare ca fondurile pentru aparare sunt din ce in ce mai putine.

"Printre prioritatile la care lucram in prezent se numare cyber - aparare, luand in considerare ca atacurile informatice sunt o realitate crescanda, care amenintat guvernele, cetatenii si bancile. Avem nevoie de mai multa protectie. Ne concentram si pe securitatea energiei, avem in vedere terorismul, dar in mod special trebuie sa fim mai buni in anticipare. Trebuie sa identificam crizele de maine, ca sa putem sa le prevenim", a mai explicat acesta.

Adjunctul secretarului general al NATO a mai declarat ca Romania este un membru important al Aliantei, iar faptul ca are deschidere la Marea Neagra, ca si alti membri, ii aduce impreuna in aceasta alianta.

Jamie Shea a mai spus ca in aceste conditii de criza economica, politica NATO fata de noi membri este" Usa nu este inchisa!", insa Europa trebuie sa imbunatateasca relatiile, in comparatie cu SUA.

"SUA produce mult capabilitate de aparare, dar asta nu e un lucru rau, iar angajamentele pe care si le ia arata ca se implica in securitatea Europei. Insa SUA se confrunta cu mari provocari acasa, iar fondurile nationale vor fi folosite acasa, ceea ce inseamna ca bugetul de aparare e in scadere. Asa ca pe SUA nu se mai poate baza ca pe anii trecuti, drept urmare se asteapta de la europeni sa faca mai multe, sa genereze o relatie de echitate", a mai explicat oficialul NATO.

Scutul antiracheta are si un rol simbolic

Adjunctul secretarului general al NATO a spus ca scutul american antiracheta, pe care il gazduieste si Romania, are si o valoare simbolica.

"In prezent, 30 de tari europene produc rachete balistice si Europa e acum in raza de actiune a rachetelor care maine ar putea avea incarcatura nucleara sau biologica. Daca o asemenea racheta ajunge intr-un stat al Europei imaginati-va socul. Asta e un lucru care trebuie tratat in serios si daca inainte nu ne puteam apara, acum tehnologia iti ofera solutii ca sa nu fii atacat.

Scutul antiracheta are si o baloare simbolica - Europa isi poate permite acest lucru, deci este o prioritate a momentului. Suntem incatati ca romanii colaboreaza, iar scutul este o polita care asigura viitorul. Intr-adevar Rusia are un conceptie diferita si trebuie sa lucram mai mult cu ei, sa ii convingem ca nu scutul nu e indreptat impotriva lor. Trebuie sa ii convingem sa coopereze cu noi. Cred ca vom gasii solutii, dar va mai dura", a mai declarat Shea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#secretar general NATO Jamie Shea, #al treilea razboi mondial , #NATO