Seful NATO, la Bucuresti: Rusia incearca sa schimbe prin forta granitele

Joi, 02 Iulie 2015, ora 13:01
8862 citiri
Seful NATO, la Bucuresti: Rusia incearca sa schimbe prin forta granitele
Foto: Digi 24 TV

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, se afla in vizita oficiala in Romania, prilej cu care a avut intalniri cu presedintele Klaus Iohannis, premierul interimar Gabriel Oprea, ministrul Apararii si ministrul de Externe. Concluzia vizitei este ca e nevoie de o Alianta puternica si o solidaritate puternica in fata agresiunilor de la est si sud.

In programul zilei de joi figureaza si inaugurarea Centrului de comanda si control al Unitatii pentru Integrarea Fortelor NATO. Prima vizita in Romania a noului secretar general NATO, care a preluat mandatul in octombrie 2014, are loc in contextul in care premierul Victor Ponta se afla in Turcia de 19 zile si nu se stie cu exactitate cand va reveni in tara.

In declaratiile sustinute la Palatul Cotroceni, presedintele Iohannis si secretarul general Stoltenberg au subliniat gravitatea amenintarilor la adresa Aliantei care vin dinspre Rusia si din nordul Africii, si au afirmat de comun acord ca NATO este o alianta defensiva, dar care trebuie intarita in acest context international.

Ziare.com a transmis principalele momente si declaratii in format LIVE TEXT

12:59 - Intr-un comunicat remis presei de Guvern, se precizeaza ca premierul interimar Gabriel Oprea a reconfirmat aprecierea tarii noastre fata de eforturile NATO pentru consolidarea securitatii aliatilor estici si pentru intarirea dimensiunii de aparare colectiva, si a reiterat angajamentul Romaniei privind contributiile de substanta la misiunile si obiectivele NATO.

"Gabriel Oprea a aratat ca situatia de securitate din vecinatatea Romaniei si din Marea Neagra ramane ingrijoratoare, fapt ce reclama o atentie sporita din partea NATO.

Primul-ministru interimar a evidentiat importanta pe care Romania o acorda relatiei Transatlantice si determinarea Guvernului de a spori bugetul apararii pentru a atinge un nivel de 2% din PIB pana in 2017, in sensul deciziilor Aliate adoptate la Summit-ul NATO din septembrie 2014", se mai arata in comunicatul citat.

La randul sau, secretarul general "a apreciat in mod deosebit contributia Romaniei la misiunile si obiectivele NATO, apreciind angajamentul tarii noastre in Afganistan, profesionalismul si dedicarea militarilor romani, precum si decizia Romaniei de sporire a cheltuielilor pentru aparare si de consolidare a capacitatilor operationale".

12:50 - Conferinta de presa s-a incheiat, urmeaza dejunul oficial si, la ora 14:25, vizita la sediul Unitatii pentru Integrarea Fortelor NATO din Bucuresti, unde va fi inaugurat Centrul de comanda si control.

Intrebare:

- (E important dialogul romano-rus, domnule Iohannis ati vorbit vreodata cu presedintele Putin? In ce masura ce se intampla in Grecia afecteaza stabilitatea NATO si a Romaniei?)

- Jens Stoltenberg: Grecia este un aliat puternic. Angajat in cadrul aliantei. Sunt sigur ca va fi in continuare. Guvernul Greciei a subliniat ca isi respecta angajamentele. Vorbim si despre criza fiscala si criza datoriilor. Urmarim eforturile facute de UE pentru rezolvarea problemelor. Sprijin statele UE si din zona euro in rezolvarea acestor probleme, sper sa se gaseasca o solutie, ar fi bine si pentru Grecia si pentru NATO.

- Klaus Iohannis - Dialogul cu Rusia este foarte important, incercam sa evitam animozitatile. Este important de evitat ceva similar cu Razboiul Rece, e important de gasit cai pentru continuarea unui dialog. Romania e pe aceeasi lungime de unda cu UE si NATO. Am discutat astazi aceasta chestiune. Eu personal nu am avut inca un contact cu presedintele Putin. In ce priveste Grecia, daca criza continua si nu se gaseste o solutie, situatia dificila ne va afecta pe toti, in grade diferite. Faptul ca s-a decis organizarea unui referendum a dus la asteptarea unei solutii.

12:40 - Intrebare:

- (Rusia pune sub semnul intrebarii independenta tarilor baltice. Prin anexarea Crimeii, Rusia se considera vecina Romaniei. Am putea fi siguri ca NATO ar fi gata sa sprijine militar Romania in eforturile de a-si apara securitatea in zona aeriana si maritima castigata la Haga? Ar intra sub incidenta articolului 5?)

- Jens Stoltenberg: Nu vedem niciun fel de amenintare imediata impotriva unui aliat NATO. Garantiile de securitate din art. 5 din tratatul fundamental al NATO acopera intregul teritoriu al aliatilor, inclusiv apele teritoriale si spatiul aerian. NATO e gata sa apere toti aliatii impotriva oricarui tip de amenintari. De exemplu, Norvegia are o frontiera comuna in Marea Barents si aeriana cu Rusia. Garantiile de securitate NATO acopera si teritoriile terestre, si apele teritoriale, si spatiul aerian.

Declaratii Jens Stoltenberg:

- Romania este un aliat foarte hotarat, NATO se bazeaza pe Romania, Romania se poate baza pe NATO. Apreciem angajamentul continuu, contribuiti la sustinerea partenerilor Moldova, Ucraina, Georgia. Contribuiti la securitatea la Marea Neagra.

- Ati luat decizii dificile care au redus deficitul si au permis cresterea economica, permitand cresterea cheltuielilor pentru aparare.

- Voi folosi Romania ca un exemplu pentru ceilalti aliati. Romania a fost capabila sa aiba o politica fiscala responsabila si sa creasca bugetul apararii. E posibil.

- Toate contributiile Romaniei la alianta NATO fac ca alianta sa fie puternica.

- Avem nevoie de un NATO puternic si o solidaritate puternica. Vedem o Rusie tot mai agresiva, care incearca sa schimbe cu forta granitele.

- Vedem cresterea extremismului si provocari care nu cunosc granite, cum ar fi atacurile cibernetice si restrictiile de energie.

- Crestem capacitatea de reactie a NATO la peste 40.000 de militari.

- NATO deschide 6 noi unitati, una in Romania.

- Aceste masuri sunt defensive. NATO nu cauta sa aiba confruntari cu nimeni, dar vom face tot ce e necesar pentru ca tarile noastre sa fie in siguranta si ii vom apara pe toti aliatii de amenintarile de la est si sud. Am discutat despre adaptarea NATO.

- Va multumesc pentru angajamentul personal fata de NATO.

12:26 - Presedintele Iohannis si secretarul general NATO sustin declaratii de presa comune.

Declaratii Klaus Iohannis

- Romania a aprobat foarte recent o noua strategie de aparare, in care NATO e privita ca principal garant al securitatii.

- Am discutat despre cooperarea noastra si activitatea Romaniei.

- Romania isi propune sa nu fie doar un beneficiar de securitate, ci si un furnizor de securitate intr-un context foarte complicat, alaturi de partenerii sai.

- Am avut un schimb de opinii in legatura cu vecinatatea estica, ne confruntam cu atacuri teroriste sangeroase in nordul Africii. In perspectiva summit-ului de la Varsovia, ne obliga la o adaptare strategica cu privire la amenintarile care vin si din est si din sud. Romania va fi puternic angajata in acest demers colectiv.

- Am tinut sa apreciez atentia sporita a NATO acordata Romaniei.

- Am discutat despre cresterea capacitatii operationale a Aliantei. Romania este puternica intr-o alianta puternica.

- Azi vom vizita impreuna Unitatea de Integrare a Fortelor. Ma bucur ca acest lucru se intampla la doar cateva luni de la luarea deciziei.

- Baza de la Deveselu va deveni functionala pana la sfarsitul acestui an.

- Am discutat despre continuarea politicii portilor deschise in NATO. Am reconfirmat contributia semnificativa a Romaniei la continuarea si adaptarea misiunii NATO in Afganistan.

- Reafirm ca demersul si politica aliantei vizeaza consolidarea securitatii in spatiul euro-atlantic. Nu ne dorim o confruntare cu nimeni, nu ne dorim o cursa a inarmarilor.

- Nu este in interesul niciunui stat sa urmareasca escaladarea unui conflict pe care nu il poate castiga nici economic, nici militar.

11:30 - Jens Stoltenberg a ajuns la Palatul Cotroceni, unde a fost primit de presedintele Klaus Iohannis.

Foto: Digi24

11:25 - Jens Stoltenberg a discutat si cu ministrul roman de Externe, Bogdan Aurescu.

"Abordand tema prioritatilor pentru Summit-ul din Polonia, din iulie 2016, seful diplomatiei romane a accentuat interesul major al Romaniei pentru continuarea procesului de adaptare a Aliantei Nord-Atlantice. De asemenea, a aratat ca tara noastra considera ca este important ca in acest proces sa se acorde o atentie deosebita regiunii Marii Negre, care este esentiala pentru securitatea Aliantei, aflandu-se la punctul de intalnire dintre flancurile estic si sudic al NATO, mai ales in contextul riscurilor si amenintarilor din vecinatatea estica, dar si din cea sudica ale NATO", se arata intr-un comunicat MAE.

De asemenea, ministrul roman "a subliniat importanta intensificarii, cu rezultate concrete, a cooperarii si coordonarii NATO-UE, in special pe dimensiunea de raspuns la amenintarile hibride, precum si in ce priveste securitatea maritima, comunicarea strategica si combaterea terorismului. Avand in vedere amploarea actuala a fenomenului terorist, Bogdan Aurescu a sugerat ca problema combaterii terorismului sa se plaseze pe agenda viitorului Summit din Polonia".

Foto: Digi24

Bogdan Aurescu a mai evidentiat interesul Romaniei pentru asigurarea stabilitatii in vecinatatea estica si a reamintit propunerea tarii noastre, lansata cu prilejul ministerialei de externe recente din Antalya, privind elaborarea unei strategii integrate a NATO, "cu doua brate" - pentru vecinatatea estica si sudica.

"De asemenea, s-a referit la importanta mentinerii sprijinului Aliat pentru partenerii estici, un loc important pentru Romania urmand in continuare a fi ocupat de Republica Moldova. In acest sens, a salutat adoptarea la ministeriala apararii NATO, de luna trecuta, a pachetului privind cresterea capacitatilor de aparare a Republicii Moldova", se mai arata in comunicat.

Secretarul General Jens Stoltenberg a apreciat contributiile substantiale, atat conceptuale, cat si operationale ale tarii noastre in cadrul NATO, subliniind ca Romania este un aliat de incredere si dedicat. Totodata, Secretarul General a aratat ca prin eforturile conjugate ale Aliatilor, demersurile NATO privind implementarea masurilor de adaptare se desfasoara conform calendarului si ritmului stabilit.

Secretarul General a aratat ca va oferi Romania ca exemplu de bune practici pentru alte state. Totodata, oficialul a exprimat apreciere pentru expertii si diplomatii romani care lucreaza pentru NATO, acestia fiind o resursa umana valoroasa.

11:15 - Intalnirea secretarului general NATO cu premierul interimar Gabriel Oprea s-a incheiat. Principalele teme abordate de cei doi inalti oficiali au tinut de securitatea Romaniei, situatia din regiune, colaborarea Romaniei cu NATO, aducerea de armament greu in Romania si scutul antiracheta de la Deveselu, informeaza B1 TV.

10:50 - Intr-un comunicat remis Ziare.com de Ministerul Apararii se precizeaza ca subiectele principale de discutie la intalnirea dintre secretarul general NATO si ministrul Dusa au fost implementarea Planului de crestere a capacitatii operationale a NATO, procesul de adaptare a Aliantei pe termen lung in perspectiva Summitului de la Varsovia din 2016, precum si Misiunea Resolute Support din Afganistan.

Ministrul Dusa a evidentiat faptul ca Romania va suplimenta si imbunatati contributia la Forta de Raspuns a NATO (NRF), "inclusiv prin identificarea de forte si capabilitati pentru Forta Intrunita cu Nivel de Reactie Foarte Ridicat (VJTF) ".

"Romania continua implementarea masurilor pentru operationalizarea Unitatii pentru Integrarea Fortelor NATO (NFIU) din Bucuresti, indeplinind astfel toate responsabilitatile care revin tarii noastre in calitate de natiune gazda. De asemenea, avem in vedere un calendar ambitios privind punerea la dispozitia Aliantei a comandamentului de nivel divizie (HQ MND SE), care va oferi optiuni suplimentare pentru conducerea misiunilor Aliantei in zona sudica a flancului estic aliat", se mai arata in comunicatul MApN.

Mircea Dusa a subliniat "nevoia de redresare a bugetelor apararii si inscrierea acestora pe o tendinta ascendenta".

"Una dintre propunerile avansate a fost ca Romania sa devina un centru regional intrunit pentru activitati de instruire si exercitii in regiunea de sud-est a NATO", se mai arata in comunicatul citat.

De asemenea, au fost apreciate progresele inregistrate in Afganistan. "Romania ocupa locul al treilea in randul aliatilor contributori cu trupe in cadrul misiunii Resolute Support. Cei peste 650 de militari romani activeaza pe o arie geografica larga, in nord, in centru si in sud", a subliniat ministrul apararii nationale.

10:00 - Discutiile cu ministrul Apararii s-au incheiat fara declaratii de presa. Jens Stoltenberg a ajuns la Palatul Victoria, unde se intalneste, conform programului stabilit, cu premierul interimar Gabriel Oprea.

Foto: B1 TV

09:00 - Delegatia oficiala condusa de Jens Stoltenberg a fost primita la sediul Ministerului Apararii de catre ministrul Mircea Dusa.

Celor doi oficiali le-a fost prezentat onorul, dupa care au trecut in revista garda militara, fiind intonate imnul de stat al Romaniei si imnul Norvegiei.

Secretarul general al NATO a salutat garda militara spunand "Buna ziua".

Foto: Digi24

Programul zilei

Jens Stoltenberg a ajuns la Bucuresti miercuri seara.

Prima intalnire oficiala este programata sa aiba loc la ora 9:00, la sediul Ministerului Apararii. Urmeaza discutiile cu premierul interimar Gabriel Oprea si ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

Intalnirea cu presedintele Klaus Iohannis este programata pentru ora 11:30. Cei doi inalti oficiali vor sustine o declaratie de presa comuna in jurul orei 12:20.

La ora 12:50 este programat un dejun oficial, iar ora 14:25 acestia vor vizita sediul Unitatii pentru Integrarea Fortelor NATO din Bucuresti, unde va fi inaugurat Centrul de comanda si control.

Impreuna cu centrele similare din Polonia, tarile baltice si Bulgaria, unitatea este destinata sa asugure, la cerere, desfasurarea fortei de reactie rapida a NATO si sa acorde asistenta pentru coordonarea exercitiilor multinationale.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Jens Stoltenberg vizita Bucuresti , #NATO