Seful NATO din Europa avertizeaza: Trebuie sa fim pregatiti de lupta in zona baltica

Marti, 29 Martie 2016, ora 20:20
8012 citiri
Seful NATO din Europa avertizeaza: Trebuie sa fim pregatiti de lupta in zona baltica
Foto: Arhiva Ziare.com

NATO trebuie sa-si consolideze activitatea de patrulare in zona statelor baltice la nivelul unei forte pregatite de lupta, care sa fie capabila sa apere tarile respective pe timp de razboi, a anuntat marti, la Vilnius, Comandantul Suprem al Fortelor Aliate in Europa (SACEUR), generalul american Philip Breedlove.

Forta aeriana multinationala a NATO ce patruleaza spatiul aerian al Estoniei, Letoniei si Lituaniei a fost dublata la opt avioane dupa ce Rusia a anexat peninsula Crimeea, arata Reuters.

Scenariu sumbru: NATO nu poate apara statele baltice de Rusia lui Putin (Video)

"Cred ca Alianta trebuie sa fie pregatita pentru misiunea de aparare aeriana si, desigur, noi ca militari avem in vedere acea capabilitate. Fortele de patrulare aeriana si cele de aparare aeriana sunt concepute pentru doua situatii diferite. Patrularea spatiului aerian baltic este o misiune pe timp de pace", a spus Breedlove, care isi incheie in curand mandatul, el urmand a fi inlocuit de generalul Curtis Scaparrotti.

In total, aproximativ 600 de militari americani sunt prezenti in tarile baltice si Polonia incepand din aprilie 2014.

Avertismentul unui general NATO: Rusia poate ocupa tarile baltice in doua zile

Intr-un discurs rostit in Estonia in 2014, presedintele american Barack Obama a afirmat ca Alianta Nord-Atlantica va contribui la protejarea independentei celor trei tari baltice, care s-au desprins din fosta Uniune Sovietica la inceputul anilor '90.

Estonia, Letonia si Lituania, care au aderat atat la NATO, cat si la Uniunea Europeana in 2004, au solicitat prezenta permanenta a cel putin unui batalion NATO in fiecare dintre teritoriile celor trei tari. In general, un batalion NATO poate avea intre 300 si 800 de militari, noteaza agentia de presa Reuters.

Noi manevre de amploare ale NATO in tarile baltice si Polonia

"Noi nu mai dorim ca forte multinationale sa fie prezente doar ca masura de asigurare sau pentru vizibilitate politica. Dorim forte de descurajare, intelegand clar prin aceasta faptul ca ele vor interveni in cazul unui atac conventional. Problema apararii aeriene este reala. Este evident ca in cazul unui conflict militar in zona baltica nu vor fi suficiente nici patru, nici opt avioane", a spus seful Statului Major al armatei lituaniene, generalul Jonas Zukas.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#NATO lupta tari baltice, #NATO aparare tari baltice , #NATO