Seful NATO sustine ca Georgia va adera la alianta: Nu vom accepta ca Rusia sa hotarasca cine poate fi membru

Luni, 25 Martie 2019, ora 18:00
6076 citiri
Seful NATO sustine ca Georgia va adera la alianta: Nu vom accepta ca Rusia sa hotarasca cine poate fi membru
Foto: Hepta.ro

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a reafirmat luni, la Tbilissi, ca Georgia urmeaza sa adere la Alianta Nord-Atlantica, in pofida opozitiei Rusiei, relateaza AFP.

"Cei 29 de aliati au spus clar ca Georgia va deveni membru NATO. Vom continua sa cooperam pentru a pregati aderarea georgiei la NATO", a declarat Stoltenberg intr-o conferinta de presa comuna cu premierul georgian Mamuka Bakhtadze, la Tbilisi.

"Noi nu vom accepta ca Rusia sau orice alta putere sa hotarasca cine poate fi membru NATO", a subliniat el.

Eventualitatea aderarii Tbilisi la NATO, din care fac parte mai multe foste tari din fostul bloc sovietic, este considerata de Moscova o ingerinta occidentala in sfra sa de influenta.

Liderii Aliantei au apreciat, intr-un summit la Bucuresti, in 2008, ca Georgia are vocatia sa adere la NATO, insa ei nu au lansat, pana in prezent, procesul aderarii.

La randul sau, premierul Mamuka Bakhtadze a apreciat ca Rusia "nu are dreptul sa ingradeasca optiunea unei tari suverane cu privire la acordurile sale in domeniul securitatii". "Aderarea la NATO este alegerea poporului georgian si este prevazuta in Constitutie".

Jens Stoltenberg se afla intr-o vizita la Tbilisi, unde asista la manevre militare organizate de Georgia si NATO, la Krtsanisi, in apropierea capitalei georgiene.

La aceste exercitii, lansate la 18 martie, pe o perioada de 12 zile, participa 350 de militari din Statele Unite, Regatul Unit, Franta, Germania si alte 17 state membre NATO.

Reprezentanti ai unor tari care nu fac parte din NATO, precum Azerbaidjanul, Finlanda si Suedia, participa de asemenea la exercitii.

In august 2008, Rusia si Georgia au purtat un razboi-fulger de cinci zile, dupa ce Tbilisi a lansat o operatiune militara in regiunea separatista Osetia de Sud, cu obiectivul de a prelua controlul asupra acestui teritoriu.

Un acord de pace a pus capat conflictului, iar la 26 august 2008 Moscova a recunoscut independenta Osetiei de Sud si Abhaziei, unde mentine, de atunci, o puternica prezenta militara, denuntata de Georgia drept o "ocupatie".

Premierul rus Dmitri Medvedev ameninta anul trecut ca o eventuala aderare a Georgiei la NATO "ar putea provoca un conflict teribil".

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#Georgia NATO, #Jens Stoltenberg NATO , #NATO