Stratfor: Romania, un pilon esential in strategia de aparare a SUA impotriva Rusiei

Miercuri, 03 Septembrie 2014, ora 12:07
9314 citiri
Stratfor: Romania, un pilon esential in strategia de aparare a SUA impotriva Rusiei

Expertii care stabilesc strategia americana de aparare, care au de-a face cu crize precum cele din Ucraina, Siria sau Irak, dar care se afla in dilema in momentul de fata, ar trebui sa aiba Romania si Turcia ca piloni de dezvoltare.

Este opinia analistului George Friedman, exprimata intr-un material publicat pe site-ul grupului de analiza Stratfor, pe care il si conduce.

Expertul sustine ca, alaturi de Turcia, Romania este esentiala, in ceea ce priveste strategia Statelor Unite la Marea Neagra. Conventia de la Montreux interzice tranzitul nelimitat de forte navale in Marea Neagra prin stramtoarea Bosfor, controlata de Turcia.

Romanii se tem de un razboi in Ucraina, dar au incredere ca NATO ii va apara - sondaj INSCOP

Totusi, Romania, pentru ca este un stat cu iesire la Marea Neagra, nu este constransa de niciun fel de limita, cu toate ca puterea de lupta navala a tarii se reduce la cateva fregate invechite si o mana de corvete, arata analistul citat.

In afara faptului ca Romania ar putea fi locul potrivit pentru o potentiala baza militara a NATO, de unde sa se desfasoare operatiuni aeriene in regiune, in special in Ucraina, SUA ar trebui sa sprijine tara noastra sa isi construiasca o forta navala semnificativa la Marea Neagra, sustine Friedman.

NATO vrea sa infiinteze o baza militara in Romania

Acest lucru ar constitui o miscare de intimidare a Rusiei si, de asemenea, ar motiva Turcia sa coopereze cu Romania si, implicit, cu Statele Unite.

"Structura traditionala a NATO poate supravietui acestei evolutii, mare parte din strategia Aliantei fiind irelevanta pentru problemele cu care se confrunta bazinul Marii Negre.

Indiferent cum s-ar termina drama Siria-Irak, este pe locul doi fata de viitorul relatiilor dintre Rusia, Ucraina si Europa. Actiunea se desfasoara acum in Marea Neagra, iar acest lucru face Romania un partener indispensabil in peninsula europeana. Prima presiune va fi simtita atunci cand Rusia isi va recastiga pozitia in Ucraina", explica analistul.

CSAT decide miercuri mandatul Romaniei la summit-ul NATO

George Friedman vorbeste in analiza sa si despre "formarea inevitabila" a unei aliante, care ar trebui sa se intinda intre Marea Baltica si Marea Neagra si sa infraneze o noua Rusie insistenta. Alianta ar trebui, de asemenea, sa se intinda spre est, spre Marea Caspica, incluzand Turcia, Georgia si Azerbaidjan.

Linia Polonia-Romania incepe deja sa prinda contur. Pare evident, avand in vedere evenimentele de pe ambele tarmuri ale Marii Negre, ca restul conexiunii va incepe in curand sa prinda contur.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Încă trei aeronave de tip F-16, cumpărate de la Norvegia, au sosit în România. Au aterizat la Baza de la Câmpia Turzii FOTO
Încă trei aeronave de tip F-16, cumpărate de la Norvegia, au sosit în România. Au aterizat la Baza de la Câmpia Turzii FOTO
Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziționate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat vineri, 19 aprilie, în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, de la Câmpia Turzii, în...
Speranțe mari după calificarea miraculoasă: ”România poate deveni campioană mondială”
Speranțe mari după calificarea miraculoasă: ”România poate deveni campioană mondială”
Preşedintele Federaţiei Române de Tenis, George Cosac, a declarat, luni, într-un interviu, pentru AGERPRES, că echipa României de Billie Jean King Cup are potenţialul de a deveni campioană...
#strategie SUA Romania, #Romania NATO, #baza NATO Romania, #Romania Ucraina , #NATO