SUA au desfasurat mii de soldati si tancuri in Polonia: Este un moment istoric

Luni, 30 Ianuarie 2017, ora 21:00
17567 citiri
SUA au desfasurat mii de soldati si tancuri in Polonia: Este un moment istoric
Foto: Facebook / NATO

Statele Unite au desfasurat luni mii de soldati si armament greu in Polonia, statele baltice si sud-estul Europei, in cea mai ampla consolidare de forte dupa Razboiul Rece, o masura criticata de Rusia ca parte a unei strategii agresive la frontierele sale, relateaza Reuters.

Desfasurarea unei brigazi blindate complete, ce marcheaza intoarcerea tancurilor americane in Europa pentru prima data dupa 2013, le ofera garantii ale sustinerii americane aliatilor est-europeni, alarmati de agresiunea Moscovei fata de Ucraina si de exercitiile militare ruse din regiunea baltica.

Ordonata initial de Barack Obama, sosirea trupelor acceptata de Donald Trump ii linisteste pe aliatii ingrijorati de investirea in functie a republicanului care a descris, la un moment dat NATO drept "depasit" si care a pledat pentru o apropiere de Rusia.

"Este un moment istoric", a spus presedintele polonez Andrei Duda, care a mentionat ca trupele americane vor fi cazate intr-o baza militara care in urma cu 30 de ani era folosita de sovietii, "de o alta armata pe care nu o invitasem".

"Dumnezeu sa il binecuvanteze pe presedintele Trump", a spus ministrul polonez al Apararii, Antoni Macierewicz, la o ceremonie la care au luat parte si generali americani. Oficialii au asistat la demonstratii cu munitie reala efectuate de tancurile americane la o baza militara din apropiere de granita cu Germania.

"Intreaga greutate a armatei americane se afla in spatele acestor santinele ale libertatii", a declarat locotenent-generalul Tim Ray, comandant adjunct al Comandamentului american pentru Europa, despre militari americani si tancuri aliniate in zapada, dintre care o parte vopsite inca in culorile desertului, in urma misiunilor din Orientul Mijlociu.

Consolidare a fortelor NATO

Temerile in regiune, in special in tarile baltice, foste republici sovietice, au luat amploare dupa anexarea Crimeii de catre Rusia in 2014.

Prezenta celor 3.500 de militari americani, carora li se vor alatura alti 1.600, precum si elicoptere si avioane, luna viitoare, face parte dintr-o consolidare de amploare la nivelul NATO.

Soldatii americani vor fi desfasurati si in Bulgaria si Romania.

Locotenent-generalul Ben Hodges, comandantul fortelor americane din Europa, a afirmat ca aceasta consolidare a fortelor intareste asigurarile oferite de Trump liderilor din Marea Britanie, Germania in Franta privind importanta NATO.

"Nu vad si nu am auzit nimic care sa ma faca sa cred ca ar putea fi redusa", a spus Hodges, in fata zecilor de tancuri aliniate in zapada.

"Presedintele nostru a discutat cu premierul (Theresa - n.red.) May, cancelarul (Angela - n.red.) Merkel si presedintele (Francois - n.red.) Hollande, iar ceea ce am auzit este afirmarea importantei NATO si a angajamentului Statelor Unite fata de NATO", a adaugat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez”. Medicul Cătălin Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez”. Medicul Cătălin Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#desfasurare forte NATO, #primire trupe NATO , #NATO