SUA da ultimatum pentru statele NATO in legatura cu alocarea celor 2% din PIB pentru aparare

Vineri, 31 Martie 2017, ora 17:50
3202 citiri
SUA da ultimatum pentru statele NATO in legatura cu alocarea celor 2% din PIB pentru aparare
Foto: Twitter/Rex Tillerson

Secretarul de Stat american Rex Tillerson a dat vineri, la Bruxelles, un terman de doua luni celorlalte state membre NATO fie pentru a-si creste bugetele Apararii, fie pentru a prezenta planuri in vederea atingerii liniilor directoare bugetare ale Aliantei Nord-Atlantice.

Washingtonul cheltuieste o "parte disproportionata" cu apararea, in comparatie cu cei 27 de parteneri ai sai si asteapta masuri in acest sens - pana la intalnirea presedintelui american Donald Trump cu ceilalti lideri NATO pe 25 mai, le-a spus Tillerson omologilor sai vineri, in prima lor reuniune la Bruxelles, relateaza The Associated Press.

Liderii NATO s-au angajat in 2014 sa opreasca taierile la bugetele apararii si sa aloce 2% din PIB in decurs de un deceniu, pana in 2024.

Doar patru state membre europene au atins acest obiectiv pana in prezent, si anume Marea Britanie, Estonia, Grecia si Polonia.

Raportul anual al NATO despre Romania: Stoltenberg s-a declarat incurajat de cheltuielile pentru aparare

"Scopul nostru ar trebui sa fie sa convenim in mai, la reuniunea liderilor, ca pana la sfarsitul anului toti aliatii fie sa respecte liniile directoare ale angajamentelor, fie sa elaboreze planuri care sa enunte in mod clar cum isi vor indeplini angajamentul, prin angajamente anuale", le-a spus Tillerson ministrilor de Externe.

"Aliatii care nu au planuri concrete cu privire la alocarea a 2% din PIB pana in 2024 trebuie sa le intocmeasca acum. Aliatii care au un plan in vederea atingerii liniei directoare de 2% trebuie sa-si accelereze eforturile si sa prezinte rezultate", a detaliat el.

Tillerson nu a spus insa ce se va intampla daca europenii si Canada nu reusesc sa-si indeplineasca angajamentele.

In campania dinaintea alegerilor prezidentiale, Trump a sugerat ca ar putea sa nu sara in apararea acelor aliati care nu-si acopera partea, provocand ingrijorarea unor state membre ale NATO care se invecineaza cu o Rusie tot mai agresiva, state ca Estonia, Letonia, Lituania si Polonia.

Insa seful diplomatiei americane a incercat sa linisteasca aceste ingrijorari.

"Noi intelegem ca o amenintare la adresa unuia dintre noi este o amenintare la adresa tuturor si vom actiona ca atare. Vom respecta acordurile pe care le-am incheiat cu privire la apararea aliatilor nostri", a dat el asigurari.

Amintim ca, in urma cu cateva zile, adjunctul secretarului general al NATO pentru investitii in domeniul apararii, Camille Grand, a vizitat Baza Militara 99 Deveselu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Rex Tillerson cheltuieli aparare NATO, #Rex Tillerson NATO, #state cheltuieli NATO, #2 PIB NATO , #NATO