Summit NATO, cu proteste si arestari (Foto)

Vineri, 05 Septembrie 2014, ora 14:39
2142 citiri
Summit NATO, cu proteste si arestari (Foto)

Patru persoane au fost arestate la protestele fata de NATO care au avut loc joi, in timpul primei zile a summit-ului din Tara Galilor. Initial, protestele au fost pasnice, joi dimineata, cativa oameni iesind pe strazi.

Ulterior, numarul lor a crescut, acestia protestand la Celtic Manor Resort, orasul Newport, locul unde are loc summit-ul NATO 2014. Manifestantii aveau bannere pe care se putea citi "NATO Nuclear. Nu, multumesc", "Stop NATO", "Ei spun razboi, noi spunem bunastare" si au incercat chiar sa rupa cordoanele de jandarmi care inconjurau zona, anunta presa straina.

Mai mult, ei au promis ca seara vor "asedia" Castelul din Cardiff, unde era programt un dineu de lucru al sefilor de stat si/sau de guvern al tarilor membre NATO si al sefilor de delegatii.

Summit NATO - Rasmussen: Suntem cu Ucraina. Rusia sa isi retraga trupele

Lucru care s-a si intamplat. Circa 350 de protestatari s-au adunat in fata castelului in timpul dineului, iar 4 dintre ei au fost arestati.

Este vorba despre un barbat in varsta de 21 de ani, arestat pentru posesie de arma, o femeie de 49 de ani si o alta de 24 de ani, ambele arestate pentru agresarea unui ofiter de politie, si un barbat de 54 de ani, retinut pentru deranjarea linistii publice.

Protestatarii i-au huiduit pe liderii lumii in momentul in care au sosit la dineul de la Castelul Cardiff. Presedintele SUA, Barack Obama, a venit cu elicopterul.

La miting au participat activisti ai organizatiilor pacifiste, precum si refugiati din tarile care au avut de suferit de pe urma actiunilor NATO, in special din Afganistan si Irak.

Sefi de stat si de guvern din 28 de tari membre ale NATO, precum si lideri din 33 de tari partenere ale Aliantei si din state care participa la misiunea din Afganistan (ISAF), se reunesc in zilele de 4 si 5 septembrie intr-un complex hotelier din Newport, in apropiere de Cardiff.

Printre participantii la summit se numara presedintele SUA, Barack Obama, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, presedintele in exercitiu al Consiliului European, Herman van Rompuy, dar si presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, care s-a pronuntat recent pentru reluarea procesului de apropiere la NATO a tarii sale.

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#summit NATO Tara Galilor, #summit NATO proteste, #summit NATO arestari , #NATO