Summitul NATO: Liderii decid retragerea din Afganistan

Autor: Ana Ilie
Luni, 21 Mai 2012, ora 11:13
1962 citiri
Summitul NATO: Liderii decid retragerea din Afganistan

Liderii NATO vor sustine, luni, la intalnirea de la Chicago, planul de transfer a conducerii misiunilor de lupta din Afganistan pana la mijlocul lui 2013 si de cautare a unor rute de retragere a armatei internationale de peste 130.000 de soldati.

Strategia retragerii in etape din Afganistan are ca scop mentinerea fortei multinationale si pastrarea securitatii, in pofida deciziei Frantei de a-si retrage trupele mai devreme decat era programat, informeaza Reuters.

La summitul NATO de la Chicago, liderii celor 28 de state membre vor sustine planurile Fortei Internationale de Asistenta pentru Securitate (ISAF), de a transfera comanda tuturor misiunilor de lupta trupelor afgane pana la mijlocul anului 2013 si retragerea majoritatii celor 130.000 de soldati straini pana la sfarsitul lui 2014.

Diplomati din NATO au explicat ca s-a deplasat accentul inspre provocarea logistica de a scoate in siguranta o armata multinatinala de dimensiuni mari din desertul si muntii din Afganistan. Scopul este semnarea unei intelegeri de principiu cu vecinul nordic al Afganistanului, Uzbekistan, pentru a permite "tranzitul invers" al echipamentelor NATO.

NATO incearca sa convinga si Pakistanul sa isi redeschida spatiul aerian pentru echipamentele aliantei, acesta fiind blocat de anul trecut, dupa ce 24 de soldati pakistanezi au fost ucisi de fortele NATO. In acest sens, numele presedintelui pakistanez, Asif Ali Zardari, a fost adaugat, in ultima clipa, pe lista liderilor invitati la summit. Nu se stie deocamdata daca acesta va fi de acord cu redeschiderea rutelor pentru traficul NATO.

Comandantul american din Afganistan, generalul John Allen, a explicat ca, in cele din urma, se va ajunge la o intelegere, insa nu este sigur "daca este vorba despre zile sau saptamani".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#NATO decizie retragere Afganistan, #summit NATO Chicago Afganistan, #summit NATO retragere Afganistan , #NATO