Un plan de bataie pentru noul secretar general NATO

Autor: Ana Ilie
Sambata, 04 Octombrie 2014, ora 13:08
4742 citiri
Un plan de bataie pentru noul secretar general NATO

O importanta tranzitie are loc in sanul aliantei Nord-Atlantice. Fostul premier norvegian Jens Stoltenberg a preluat functia de secretar general NATO de la Anders Fogh Rasmussen, intr-un moment in care puterea "hard" a Aliantei este cruciala pentru pacea europeana.

Multi se asteapta ca Stoltenberg sa fie un "SecGen de implementare", adica slujba sa principala va consta in implementarea deciziilor luate la summitul NATO din Tara Galilor de la inceputul lui septembrie, scrie Carnegie Europe.

Desi este o parte de adevar in aceasta pozitie, un politician de succes dintr-o binecunoscuta familie politica nu se va multumi doar sa execute sarcinile trasate de altii. Indiferent de stilul de conducere ales de Stoltenberg, sunt trei sarcini importante carora trebuie sa li se dedice in anii ce vin, continua publicatia citata.

Noul secretar general NATO si-a preluat functia - cum se va comporta cu Rusia

Mai intai, trebuie sa dea dovada de pricepere in dezamorsarea bombei cu ceas pe care tocmai NATO si-a creat-o. Cand cele 28 de state membre au anuntat in Tara Galilor ca vor creste cheltuielile pentru aparare pana la 2% din PIB intr-un deceniu, a fost limpede ca aceasta nu se va intampla. Cativa membri NATO vor atinge plafonul, insa majoritatea, inclusiv Germania, nu.

Cum in Tara Galilor tinta de 2% din PIB a devenit un scop oficial, noul sceretar general trebuie sa se angajeze intr-o dubla strategie: pe de o parte, sa incerce sa pastreze relevanta promisiunea; pe de alta, sa gestioneze asteptarile, adica sa le reduca, in asa fel incat esecul sa nu fie chiar rasunator.

Anders Fogh Rasmussen si-a luat la revedere de la NATO

In al doilea rand, Stoltenberg trebuie sa devina garantul planului de pregatire de actiune agreat in Tara Galilor, ce trebuie sa asigure membrii din estul Europei ca articolul 5, ce garanteaza securitatea statelor membre, este mai mult decat o insiruire de cuvinte pe hartie.

Cea mai importanta parte a acestui plan nu este forta de reactie ultra-rapida, ci schema rotativa de exercitii, ce va creste semnificativ prezenta non-permanenta a trupelor Aliantei in centrul si estul Europei.

In al treilea rand, pe agenda lui Stoltenberg trebuie sa se afle transparenta cu privire la problemele intampinate de statele membre in ceea ce priveste capacitatea de detasare a echipamentelor si personalului militar.

Multe state au luat decizii de limitare a cheltuielilor cu apararea in timpul crizei din zona euro si nu au reluat inca cheltuirea unor sume importante in acest sens. Deciziile de-atunci produc efecte pe teren - echipamente inutilizabile, spre exemplu.O cale de a aplica presiune pe statele membre este de a face aceste probleme cat mai transparente in cadrul Aliantei, o sarcina ce revine secretarului General, cu scopul de a incuraja schimbul de echipamente militare si dotarea la comun a trupelor intre statele membre.

Speranțe pentru Ucraina, date de șeful NATO: "Nu este prea târziu să câştige războiul"
Speranțe pentru Ucraina, date de șeful NATO: "Nu este prea târziu să câştige războiul"
Dacă Occidentul își respectă promisiunile de a-i furniza mai multe arme, Ucraina poate câștiga războiul contra Rusiei, a declarat joi, 25 aprilie, secretarul general al NATO, Jens...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#Jens Stoltenberg NATO prioritati, #Jens Stoltenberg NATO , #NATO