Cine este viitorul secretar general ONU: Un premier care a reusit sa reduca drastic dependenta de heroina in tara sa

Joi, 06 Octombrie 2016, ora 22:37
4015 citiri
Cine este viitorul secretar general ONU: Un premier care a reusit sa reduca drastic dependenta de heroina in tara sa
Foto: Facebook/Antonio Manuel de Oliveira-Guterres

Portughezul Antonio Guterres va deveni secretar general al ONU in ianuarie 2017.

Antonio Manuel de Oliveira Guterres, fost premier al Portugaliei, in varsta de 67 de ani, este primul fost sef de guvern care va ocupa aceasta functie, scrie Vox.com.

Politicianul lusitan s-a remarcat ca un aparator infocat al drepturilor omului.

Guterres, fost Inalt Comisar ONU pentru Refugiati, va prelua conducerea Natiunilor Unite intr-o perioada in care doua puteri majore, Statele Unite si Rusia, sunt in conflict in privinta celei mai acute crize din lume - situatia din Siria.

In plus, comunitatea internationala este macinata de terorism si se confrunta cu o criza a refugiatilor fara precedent dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

Guterres intentioneaza sa faca din evitarea crizelor prioritatea organizatiei mondiale create in urma cu 71 de ani.

"Avem nevoie de o intensificare a diplomatiei pentru pace", a spus el cand si-a prezentat planul. "Comunitatea internationala consuma mult mai mult timp si mult mai multe resurse administrand crizele decat evitandu-le", a adaugat el.

"Ca secretar general, trebuie sa cautam in permanenta sa contribuim la reducerea numarului de conflicte si, in consecinta, a numarului de victime", a subliniat el, potrivit The Telegraph.

In declaratia sa de prezentare, depusa atunci cand s-a inscris in cursa pentru a deveni secretar general al ONU, Guterres a atras atentia ca lumea se confrunta cu o accentuare a inegalitatii si cu o intensificare a terorismului, crimei organizate, schimbarii climatice si proliferarii armelor.

El a subliniat ca ONU "se afla in pozitie unica de a uni punctele pentru a depasi aceste provocari", dar este nevoie de schimbari si de reforma.

"Oamenii care au nevoie de protectie nu primesc suficienta. Cei mai vulnerabili, precum femeile si copiii, sunt o prioritate absoluta. Trebuie sa ne asigurarm ca, atunci cand cineva vede drapelul albastru, el sau ea poate sa spuna: 'Sunt aparat'", a adaugat portughezul.

Descriindu-l pe Guterres drept "exceptional", presedintele Portugaliei Marcelo Rebelo de Sousa a spus: "Cea mai buna persoana pentru aceasta functie a fost aleasa si este foarte bine pentru lume, este foarte bine pentru ONU, este foarte bine pentru Portugalia".

La randul sau, directorul Human Rights Watch pentru ONU, Louis Charbonneau, a insistat ca Guterres poate "da un ton complet nou privind drepturile omului, intr-o perioada de mari provocari", dar a avertizat ca va fi judecat in functie de capacitatea sa de a se impune in fata puterilor cu drept de veto.

Guterres este foarte apreciat la ONU si are reputatia de bun orator si de sustinator vehement al drepturilor omului.

De asemenea, el a presat in repetate randuri tarile puternice sa faca mai multe pentru a-i ajuta pe cei vulnerabili, in loc sa se plece in fata acestor tari, scrie Vox.com.

Fostul premier a condus agentia pentru refugiati a ONU intr-o perioada in care criza migrantilor a inceput sa scape de sub control.

Ca sef al UNHCR, Guterres si-a castigat reputatia de manager eficient, dupa ce a redus cu aproape 50% cheltuielile pentru sediu si personal, crescand in acelasi timp capacitatea organizatiei de a se ocupa de un numar mai mare de refugiati.

Lege fara precent impotriva dependentei de heroina

Nascut in capitala Portugaliei, Lisabona, inginer de profesie, Guterres a lucrat ca profesor inainte de a intra in politica, in 1974. El a contribuit la reorganizarea Partidului Socialist si la instituirea si consolidarea democratiei in tara, dupa indepartarea de la putere a regimului autoritar al lui Antonio Salazar.

Dupa ce Partidul Socialist a castigat alegerile, in 1995, sub conducerea sa, el a devenit premier, intr-o perioada in care tara era macinata de numarul enorm de dependenti de heroina.

Ca premier, Guterres a introdus o lege fara precedent, care a scos din Codul Penal folosirea drogurilor si care s-a dovedit un succes.

Astfel, in prezent, rata de dependenta de droguri este de 5 ori mai mica in Portugalia decat media UE, iar rata de infectare cu HIV a scazut cu 95% fata de momentul in care a intrat in vigoare norma.

In cursul mandatului sau, din 1995 pana in 2002, Guterres si-a construit o imagine fara pata in randul politicienilor portughezi. Chiar si rivalii sai politici, din Partidul Social-Democrat, de centru-dreapta, il respecta.

Dupa ce Partidul Socialist a obtinut un rezultat slab la alegerile din 2002, Guterres s-a retras din functia de premier si a intrat in politica internationala, conducand pentru scurt timp Internationala Socialista, o organizatie globala ce reuneste partidele social-democrate, socialiste si laburiste.

Pe plan personal, Guterres este un catolic practicant, aflat la a doua casatorie dupa ce prima sa sotie a murit de cancer, in 1998.

Secretarul general al ONU este numit in cadrul unui proces cu doua etape. Mai intai, candidatul trebuie sa fie recomandant de Consiliul de Securitate al ONU, apoi trebuie aprobat de Adunarea Generala, care are 193 de membri. Guterres a trecut cu brio de prima etapa

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#secretar general ONU Guterres Portugalia , #ONU