Clipul sfasietor care i-a facut pe cei de la ONU sa izbucneasca in lacrimi

Vineri, 17 Aprilie 2015, ora 15:35
4678 citiri
Clipul sfasietor care i-a facut pe cei de la ONU sa izbucneasca in lacrimi
Foto: Al Jazeera/Arhiva

Membrii Consiliului de Securitate al ONU au fost emotionati pana la lacrimi in momentul in care au vazut o inregistrare filmata luna trecuta, dupa un atac cu arme chimice in Siria.

Filmarea arata incercarile disperate, dar fara succes, ale unor medici sa resusciteze trei copii, toti cu varste de pana la patru ani, relateaza BBC.

Ambasadorul american la ONU, Samantha Power, a spus ca intalnirea a fost "foarte emotionanta" si ca persoanele responsabile vor fi trase la raspundere. Guvernul sirian, ca de fiecare data, a negat ca s-a aflat in spatele acestui atac.

Arme chimice pe baza de clor, folosite in mod sistematic in Siria

Totusi, medicii sirieni au confirmat informatiile raportate de activisti despre atacul din 16 martie. Doctorii le-au povestit celor din Consiliului de Securitate al ONU ca mai multe elicoptere s-au auzit zburand deasupra satului Sarmin.

Apoi s-a auzit un zgomot puternic si a inceput sa miroasa intepator a clor. Zeci de oameni au venit ulterior la spital cu probleme de respiratie.

Inregistrarea arata incercarile disperate ale medicilor de a resuscita trei copii, unul de un an, altul de doi ani si ultimul de trei ani, pe parintii lor si pe bunica.

Presedintele Societatii Medicale Americano-Siriene, Zaher Sahloul, care a participat la intrunire, a precizat ca delegatii ONU au fost profund afectati de ceea ce au vazut in clip.

Assad si-a atacat din nou cetatenii cu arme chimice?

"Unii dintre ei plangeau. Fireste ca au fost afectati de ceea ce au vazut si au auzit in acel clip, multi nu au mai folosit cuvinte din sfera diplomatica, iar multi au spus ca este scandalos si ca cei vinovati trebuie sa raspunda in fata justitiei", a mentionat acesta.

La randul sau, Samantha Power a dezvaluit ca "daca era un singur ochi uscat in sala, eu nu l-am vazut" si ca astfel de probe sunt pastrate pentru a fi folosite impotriva celor responsabili.

Atacul din Sarmin a avut loc la doar cateva zile dupa ce Consiliul de Securitate al ONU a formulta o rezolutie prin care a condamnat utilizare de arme chimice, precum cele cu clor, in Siria.

Membrii Consiliului au acuzat in mai multe randuri guvernul condus de Bashar al-Assad ca foloseste arme chimice impotriva civililor, insa oficialii sirieni au negat cu vehementa acuzatiile.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#clip copii lacrimi ONU, #clip copii plans ONU, #atac clor copii Siria, #atac chimic copii Siria , #ONU