Fotografia zilei: Castile Albastre ale Pacii

Vineri, 29 Mai 2015, ora 16:12
7599 citiri
Fotografia zilei: Castile Albastre ale Pacii
Foto: Facebook / UN Peacekeeping

Ziua de 29 mai este Ziua Internationala a Castilor Albastre. Alaturi de celelalte state membre ale Organizatiei Natiunilor Unite, Romania ii onoreaza pe toti participantii la misiuni internationale de mentinere a pacii, si pe cei care si-au sacrificat viata sub steagul Natiunilor Unite, in astfel de operatiuni.

Motto-ul Castilor Albastre (UN Peacekeepers) este "Together for Peace" (Impreuna pentru pace).

De la prima misiune, care a avut loc in 1948, si pana in prezent, 3.358 de militari si civili si-au pierdut viata in timpul unor operatiuni ONU de mentinere a pacii, ca rezultat al unor acte de violenta, accidente sau imbolnaviri, se precizeaza pe site-ul ONU.

In tot acest interval, ONU a derulat 71 de asemenea operatiuni, in Africa, cele doua Americi, Asia, Europa si Orientul Mijlociu, la care au participat peste 1 milion de persoane. In prezent, circa 125.000 de barbati si femei participa la 16 misiuni de mentinere a pacii pe glob.

Printre cei dati exemplu pe site-ul ONU figureaza si Ionut, comandat de politie in cadrul misiunii ONU in Cipru.

"Dupa 20 de ani in care am servit legea in Romania, un progres natural pentru cariera mea a fost sa ma alatur fortelor ONU. Venind din Balcani, o regiune cu numeroase conflicte in istoria sa, pot sa spun ca cea mai memorabila experienta a fost cea din Kosovo, unde am asistat la tranzitia de la o situatie post-conflictuala la un stat independent. Cea mai mare satisfactie o am atunci cand ajut la identificarea si repatrierea sutelor de victime ale traficului uman", a declarat acesta.

Foto: ONU

Pentru Romania, 2015 are o dubla semnificatie - 70 de ani de la crearea ONU si 60 de ani de la aderarea noastra la aceasta organizatie, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com de MAE.

"Gandurile noastre se indreapta catre ei si catre toti cei aflati in astfel de misiuni, riscandu-si propria viata pentru siguranta colectiva. Contributiile cu personal civil si militar la misiuni complexe, de mentinere a pacii reprezinta o confirmare a angajamentului nostru fata de valorile si principiile Cartei ONU", a subliniat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, intr-un mesaj prin care a transmis intreaga sa recunostinta pentru cei care participa la asemenea misiuni, in tara si in afara ei.

In acest moment, Romania participa la operatiuni desfasurate sub egida ONU cu un numar total de 96 de persoane (57 politisti, 37 experti militari si 2 militari), arata sursa citata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Ziua Castilor Albastre, #misiuni ONU mentinere pace, #Romania misiuni ONU mentinere pace , #ONU