Multi oficiali romani neaga gradul de saracie din tara - raport ONU

Miercuri, 11 Noiembrie 2015, ora 18:44
4668 citiri
Multi oficiali romani neaga gradul de saracie din tara - raport ONU
Foto: Ziare.com

Multi oficiali romani sunt intr-o stare de negare in ceea ce priveste gradul mare de saracie din tara, desi 40% din populatie este afectata de acest fenomen, iar 34,1% dintre copii sufera de lipsuri materiale extreme, a declarat miercuri raportorul ONU pe probleme de saracie extrema, Philip Alston.

Raportorul special al Organizatiei Natiunilor Unite pe probleme de saracie extrema si drepturile omului, Philip Alston, a spus, intr-o conferinta de presa sustinuta la finalul misiunii pe care a avut-o in Romania incepand din 2 noiembrie, ca a transmis deja un raport Guvernului, iar raportul final va fi prezentat in vara anului viitor.

Philip Alston a aratat ca pentru Romania este o perioada foarte dificila si tragica in urma incendiului din 30 octombrie, din clubul Colectiv, dar aceasta perioada se poate dovedi a fi si una de reinnoire.

"Raspunsul Romaniei la saracia cu care se confrunta multi dintre cetatenii sai da dovada de aceleasi patologii. Multi oficiali sunt intr-o stare de negare in ce priveste gradul de saracie in tara si discriminarea celor aflati in saracie extrema, in special romii", a aratat raportorul ONU.

Acesta a mai spus ca Romania a facut progrese majore in ceea ce priveste coruptia, insa doar in cazurile mari, existand inca probleme cu mica coruptie in ceea ce priveste accesul la mai multe servicii sociale.

"Mi s-a spus de multe ori ca saracia este o alegere. Este, intr-adevar, dar alegerea este facuta prea adesea la nivel de politici guvernamentale", a mai spus Alston.

Potrivit acestuia, societatea romaneasca este puternic divizata, nu doar in termeni de urban / rural, decalajul mai important fiind intre cele 40 la suta dintre persoanele expuse riscului de saracie si ceilalti, a caror bunastare este prioritara pentru multe politici oficiale.

"Aceste momente in care ne aflam sunt momente de rascruce pentru Romania. Am fost incurajat sa fac critici constructive. Raportul detaliaza o serie de statistici cunoscute. Romania s-a plasat constant pe ultimele locuri in ceea ce priveste saracia si excluziunea sociala in cadrul Uniunii Europene.

(...) Dupa orice standarde ne-am uita, procentele sunt mici pentru o tara mare cum este Romania. (...) In plus, fata de 40 la suta din populatie care este in risc de saracie sau de excluziune sociala, se estimeaza ca 29 la suta au lipsuri materiale severe, procentul fiind de aproape trei ori mai mult decat media UE", a mai spus raportorul ONU.

Nu exista in Romania preocupare pentru eradicarea saraciei, desi bani exista

"Daca Romania nu isi rezolva problema saraciei, poti presupune ca nu are bani. Dar banii sunt acolo. Faptul ca nu se aloca bani pentru eradicarea saraciei, desi sunt colectate taxe la stat, reflecta de fapt o decizie politica.

Banii exista si este si mai important ca exista motive clare pentru care nu sunt disponibili si mai multi bani. Mai multe guverne din Romania au facut alegeri la nivel de politici publice pentru a imbunatati traiul celor care erau deja intr-o situatie buna, nu pe al celor mai saraci.

Evaziunea fiscala este ridicata si exista un mare grad de coruptie care scad veniturile la buget. Chiar si atunci cand se iau masuri pentru eradicarea coruptiei, doar o mica parte a banilor sunt confiscati. E o parte buna, pentru ca aici scapi cu banii daca esti corupt", a aratat raportorul.

Philip Alston a mai aratat ca, in Romania, au existat decizii semnificative pentru dublarea alocatiilor pentru copii si pentru scaderea TVA, insa, in opinia sa, aceste masuri s-au luat fara a fi analizate efectele lor.

"Atat cat mi-am putut da seama, nu au existat studii serioase care sa analizeze impactul acestor decizii asupra categoriilor de populatie cele mai sarace. Analizele facute au fost insuficiente asupra consecintelor si au fost folosite fonduri care ar fi putut fi utilizate pentru cei afectati de saracia extrema", a mai aratat raportorul special al Organizatiei Natiunilor Unite pe probleme de saracie extrema si drepturile omului.

El a precizat ca sunt necesare provocari institutionale pentru eradicarea saraciei extreme, pentru ca aceasta ramane o problema, chiar daca in ultimii 10 - 15 ani rata saraciei a scazut.

"Este evident ca au existat imbunatatiri", a spus Alston.

O suprematie pe care nu ne-o dorim: Romania, pe primul loc in UE la capitolul saracie

El a explicat ca eradicarea problemelor legate de saracie tin de o optiune politica care pana acum nu a fost "imbratisata" in Romania.

"Unul din paradoxurile politicii economice consta in faptul ca guvernul insista pe niste politici foarte bine tintite. Cand am intrebat de ce taxa unica de 16 la suta nu poate fi scoasa, au spus ca nu vor sa introduca prea mare complexitate in sistem. (...) Pana si cei de la FMI ne-au spus ca sistemul de impozitare din Romania este mult prea regresiv, astfel incat pune o povara prea mare pe categoriile de venit cele mai mici. Contributiile incep sa se aplice de jos si se mentin in acelasi procent pana la cei cu venituri foarte mari. FMI a zis ca ar trebui mai mult spatiu financiar pentru cheltuieli sociale", a mai spus raportorul.

Intrebat care este situatia Romaniei privind saracia, in comparatie cu alte tari, Philip Alston a precizat ca singura comparatie care are cu adevarat sens trebuie facuta in interiorul Uniunii Europene.

"Romania este pe ultimul sau penultimul loc, in functie de o serie de indicatori, si lucrurile nu trebuie sa stea asa, pentru ca este vorba de o alegere care pana acum a fost acceptata de societate. Rolul meu este de a spune ca o tara ca Romania a acceptat o serie de principii si atunci cand tarile nu respecta drepturi, vorbim de un esec de a se conforma obligatiilor", a mai aratat Alston.

Acesta a subliniat ca Romania are posibilitati pentru a eradica saracia, dar trebuie mai multa concentrare pe vointa politica, iar daca guvernul refuza sa ia masurile care se impun, atunci inseamna ca guvernul nu vrea sa joace rolul de a ajuta acele persoane sa depaseasca conditia de saracie.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#ONU raport saracie Romania, #raport saracie Romania , #ONU