O lume fara arme nucleare?

Sambata, 26 Septembrie 2009, ora 23:30
4774 citiri
O lume fara arme nucleare?

Una dintre deciziile importante ale summit-ului ONU desfasurat zilele trecute la New York este rezolutia care interzice marilor puteri nucleare sa contribuie la proliferarea nucleara.

Rezolutia 1.887, adoptata la propunerea Statelor Unite, indeamna statele semnatare ale Tratatului de Neproliferare sa isi respecte obligatiile, cerand solidaritate din partea altor tari.

Rezolutia le cere tuturor statelor sa negocieze in vederea reducerii arsenalelor nucleare si elaborarii unui Tratat de dezarmare general si complet sub strict control international.

Tratatul de Neproliferare Nucleara, adoptat in 1970, a fost semnat de 189 state. Israelul, considerat a avea arma nucleara, desi nu a recunoscut acest lucru, nu este parte. India si Pakistanul, dotate cu arma atomica, nu au semnat nici ele tratatul, din care Coreea de Nord s-a retras in 2003.

Cu putin timp inainte de reuniunea ONU din saptamana care s-a incheiat, presedintele american Barack Obama a cerut Pentagonului sa realizeze o reevaluare a doctrinei nucleare pentru a pregati diminuarea semnificativa a arsenalului Statelor Unite, declarandu-se nemultumit de o propunere anterioara "prea timida".

S-au intamplat si cateva surprize: ministrul de Externe japonez, Manouchehr Mottaki, a declarat ca Iranul vrea sa coopereze cu Japonia in domeniul eliminarii armelor nucleare, a anuntat Reuters.

Presedintele sud coreean Lee Myung-bak a cerut omologului sau nord coreean sa se intoarca la masa negocierilor cu puterile regionale pe tema programului armelor atomice. Potrivit AP, Coreea de Nord s-a retras din discutii in aprilie, protestand astfel fata de rezolutia ONU care ii impunea sanctiuni dupa teste cu racheta.

Cele doua state coreene raman tehnic in razboi in privinta uneia dintre cele mai securizate granite din lume din cauza faptului ca armistitiul din 1953, care a pus capat razboiului coreean, nu a fost niciodata inlocuit cu un acord de pace.

Declaratiile acestor oficiali pot aduce un sambure de optimism in ce priveste dezarmarea nucleara, mai ales dupa cifrele care demonstreaza ca marile puteri nucleare au inceput sa-si reduca arsenalele.

Mai putine arme nucleare

Ultimele date despre numarul armelor nucleare in lume arata ca, desi multe dintre ele au fost demontate, acesta se ridica la 23.574. Ele sunt amplasate in Federatia Rusa, Marea Britanie, Franta, China, Israel, India, Pakistan si Coreea de Nord.

Peste 1.500 dintre aceste arme sunt gata de lansare in orice moment, 24 de ore pe zi, sapte zile pe saptamana. Desi multi le considera o relicva a Razboiului Rece, multe state care detin arme nucleare se agata de ele cat pot, reinventandu-le scopuri.

Potrivit unui articol din The Guardian, Rusia si SUA inca detin aproape 80 la suta din arsenalul nuclear global, desi in ultimii noua ani, numarul lor a fost redus. Daca in 2000, Rusia declara 21.000 de arme nucleare, in 2009 numarul acestora a scazut la 12.987. O scadere mai mica s-a inregistrat in privinta Statelor Unite care, de la 10.577 de arme nucleare in 2000, au in prezent 9.552.

Era Nucleara - inceputuri

Istoria consemneaza inceputul Erei Nucleare in 1945, cand SUA au testat prima bomba nucleara in apropiere de Alamogordo (New Mexico). In 1953, presedintele Eisenhower a lansat programul "Atomi pentru pace", avand girul Organizatiei Natiunilor Unite.

Cam tot atunci, la mijlocul anilor '50, Alianta Nord Atlantica punea la punct "strategia represaliilor masive", potrivit careia orice atac al Uniunii Sovietice indreptat inspre unul din statele membre NATO ar fi fost urmat de riposte nucleare insemnate din partea Aliantei. A fost inceputul unui val de optimism atomic.

La jumatate de secol dupa acestre evolutii, planeta geme sub povara deseurilor nucleare. Primul pas in domeniul dezarmarii a fost facut in 2000, cand lumea a recunoscut ca energia nucleara foloseste o tehnologie poluanta, periculoasa si inutila.

Fiecare stat care are capacitatea de a produce energie nucleara are si mijloacele de a obtine material radioactiv care se poate folosi in fabricarea de arme nucleare. De fapt, acest lucru inseamna ca cele 44 de state care au centrale nucleare ar putea deveni 44 de state care detin arme nucleare.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#numar arme nucleare lume, #dezarmare nucleara, #rezolutie ONU dezarmare nucleara, #mari puteri nucleare , #ONU