ONU: Aproape un miliard de oameni sufera de foamete

Joi, 31 Octombrie 2013, ora 11:17
4732 citiri
ONU: Aproape un miliard de oameni sufera de foamete
Foto: Voice of Russia

Potrivit expertilor Organizatiei Natiunilor Unite, in lume traiesc aproape un miliard de oameni care sufera de foamete, iar problema nu poate fi rezolvata de actualul cadru politico-economic de la nivel international.

Expertii mai afirma insa ca semnalele optimiste inca nu au disparut: in ultimii ani, numarul persoanelor care sufera de foamete a scazut de la 868 la 842 de milioane. Scaderea numarului a fost rezultatul cresterilor economice din unele state aflate in curs de dezvoltare asociate cresterii productivitatii in agricultura locala. In alte tari, rolul imigrantilor a ajutat la reducerea gradului de saracie si la imbunatatirea dietei, scrie Voice of Russia.

Potrivit ultimelor estimari, cele mai multe persoane care nu reusesc sa isi asigure hrana zilnica se gasesc in sud-estul Asiei (295 milioane), Africa Subsahariana (223 milioane) si estul Asiei (167 milioane).

Yevgeny Vojko, profesor de stiinte politice rus, afirma ca suprapopularea din aceste zone reprezinta principala cauza care duce la foamete, accentuata de programele sociale si de sanatate slab dezvoltate. De asemenea, tot mai numeroasele cutremure si inundatii au un rol negativ in dezvoltarea zonelor sarace, limitand posibilitatile de producere a hranei.

Problema nu este absenta hranei, ci abundenta ei

Un mit asupra cauzelor foametei il reprezinta hrana insuficienta existenta la nivel mondial. Intr-o carte publicata in urma cu mai multi ani, Frances Lappe, Joseph Collins si Peter Rosset aratau ca, de fapt, problema nu este absenta hranei, ci abundenta ei. In prezent, planeta produce 1,7 kilograme de hrana pe zi pentru fiecare persoana - 800 grame de cereale, 0,5 kg de fructe si legume, 400 gr carne, oua si lapte. Problema, considera acestia, este ca unii oameni nu isi permit sa isi procure hrana.

Alexander Korbut, vicepresedinte al Uniunii Producatorilor de Cereale din Rusia, afirma si el ca, la nivel mondial, exista hrana suficienta pentru a hrani o populatie chiar mai mare decat cea din prezent. Insa hrana este distribuita in asa fel incat devine inaccesibila multor populatii din Africa, Asia si America Latina.

Acesta evidentiaza aspectul global al problemei, precizand ca acelasi numar de persoane care sufera de foamete, 800 de milioane, sufera si de obezitate.

Una dintre solutiile propuse de experti pentru eradicarea foametei o reprezinta controlul numarului nasterilor pentru reducerea populatiei din zonele afectate si imbunatatirea calitatii vietii. Masura s-ar putea dovedi insa ineficienta daca guvernele din aceste tari nu vor fi capabile sa asigure accesul la educatie, servicii sociale si de sanatate sau locuri de munca pentru intreaga populatie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#foamete Africa, #eradicare foamete , #ONU